Зима 2021, завдяки арктичному повітрю, увірвалася на Черкащину різко. «Вдарили» міцні морози у повітрі -16..-18º. На поверхні снігу метеостанція Золотоноша зареєструвала навіть 25º морозу. Земна поверхня вкрилася сніжним килимом висотою 2-9 см, який встановився напередодні похолодання та захищає ґрунт від охолодження, а озимі культури від вимерзання. Морозна погода зумовила інтенсивне льодоутворення на річках та водосховищі. Наразі пік арктичного вторгнення на Черкащину завершився.

Про це розповів директор Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Антициклон «ANNI» найближчої ночі ще зумовить морози 10-12º. У п’ятницю вдень, з наближенням теплого атмосферного фронту атлантичного циклону, на фоні посиленого південного вітру, чекаємо опади у вигляді снігу та мокрого снігу, температура підвищиться до невеликих плюсів.

При зміні погоди є ідеальні умови для утворення ожеледі та налипання мокрого снігу. На дорогах утримається ожеледиця. Атмосферний тиск може знову знизитися на 10-15 одиниць за добу, що додасть негативного впливу на самопочуття метеозалежних людей.

У ніч на суботу, 25 грудня, зустрічаємо світле свято Різдва Христового, проте, зимовий комплекс небезпечних явищ з рвучким вітром 15-20 м/с утримається. Температура вночі 0-5º морозу. Вдень атмосферні фронти покинуть Черкащину, опади припиняться, температура вдень -3º..+2º.

Морози пом’якшають, але розслаблятися рано. Незважаючи на те, що різкий провал у арктичну зиму закінчиться відлигою, погода продовжить залишатися нестабільною. Короткочасне потепління у нашому регіоні закінчиться, не розпочавшись.

У неділю 26 грудня прогнозуємо чергову хвилю холоду. Температура вночі 4-9º морозу, вдень 1-6º морозу.

За попередніми оцінками, в останні дні 2021 року домінуватиме північний процес, який постачатиме холодне повітря у супроводі періодичного снігу.