22 грудня 2021 року в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася VІ звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (НСКУ), на якій новим головою обласної організації краєзнавців обрано доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України, проректора з гуманітарно-виховних питань, професора кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету Валентина Лазуренка. 

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

Увесь шлях нового очільника Спілки краєзнавців Черкащини Валентина Лазуренка пов’язаний з освітою і краєзнавством. Трудову діяльність він розпочав у 1998 році шкільним учителем історії і правознавства у своєму рідному селі Суботів на овіяній історичною славою Чигиринщині. З 1998 року незмінно працює в Черкаському державному технологічному університеті, де пройшов шлях від аспіранта, викладача до проректора, захистив кандидатську і докторську дисертації, став професором. З 2003 року він – заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голова Конкурсної комісії з присудження Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича (з 2014 р.).  Делегат III, IV, V і VI з’їздів Національної спілки краєзнавців України. Член Ревізійної комісії НСКУ. Почесний краєзнавець України.

– Для мене це була особлива подія. У 73-річному віці передав повноваження голови обласної організації своєму незмінному і надійному заступнику Валентину Миколайовичу Лазуренку. З ним, понад 20 років тому, у січні 2001 року ми очолили краєзнавчу організацію Черкащини. З ним доклали чимало зусиль до її розбудови і набуття у всеукраїнському масштабі високого статусу Національної творчої спілки (2008). Був моїм студентом. Зараз – доктор історичних наук, професор, проректор ЧДТУ. Заслужений працівник освіти України. Розумію, що міг би ще певний час бути на чолі обласної організації, бо перебуваючи у краєзнавчому середовищі завжди отримував задоволення і творчу наснагу. Адже наша Спілка об’єднує щирих душею людей – невтомних і безкорисних дослідників рідного краю. Разом з тим, розумію і відчуваю, що час, як і все у нашому бутті, не стоїть на місці. Як би того не хотілося, але йти у ногу з молодшими і завзятішими, стає все важче. Тому, не пориваючи зі своєю улюбленою справою, з вдячністю сприйняв обрання мене першим заступником голови обласної організації. Буду і надалі активно працювати на краєзнавчій ниві на благо Черкащини і України, – так висловився на своїй сторінці у фейсбуці багаторічний керівник краєзнавців Черкащини, професор, заслужений працівник культури України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко.

Валентин  Лазуренко – палкий популяризатор історії Чигиринщини. Є автором першого в історії Черкащини історико-краєзнавчого регіонального навчального посібника «Історія Чигиринщини (з найдавніших часів до сьогодення)» (2004 р.). Валентин Лазуренко за «волею долі» та завдячуючи, мабуть, все ж таки суботівському родоводу, у 2019 році активно включився у висвітлення новітнього ходу досліджень крипти (поховання) великого державотворця України Богдана Хмельницького, які з кінця 2018 року і донині проводяться в Іллінській церкві села Суботів Черкаської області. Також з-під авторського пера дослідника, з’явились статті із власним сучасним баченням і трактуванням тих чи інших подій, пов’язаних зі смертю та похованням великого українця. На переконання науковця і краєзнавця, сьогодні «з’явився шанс просунутись вперед із пошуком праху гетьмана України Богдана Хмельницького, і цей шанс необхідно використати з розумом, не завдавши шкоди Іллінській церкві – пам’ятці культурної спадщини національного значення».

Указом Президента України від 15 травня 2020 року за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Валентину Лазуренку присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».