20 грудня 2021 року в Черкаському державному технологічному університеті відбулося урочисте вручення Дипломів про завершення другого набору курсів перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас та членів їхніх сімей у межах реалізації проєкту «Норвегія – Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS). «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу».

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

– Те, що сьогодні ми вручаємо дипломи випускникам вже другого набору цього проєкту – дуже важливий показник ефективності нашої співпраці з норвезькою стороною. Відкриваються нові підприємства, реалізовуються нові проєкти. Це можливість адаптуватись до нового життя після перебування в гарячих точках, можливість повірити у свої сили, – наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

На особливу подію до Черкаського державного технологічного університету завітав президент Міжнародного фонду соціальної адаптації «Норвегія – Україна» Володимир Рубцов.

Окрім того, цього дня зі словами привітань та побажаннями подальшої реалізації до випускників спільного проєкту «Норвегія-Україна» звернулися координаторка Міжнародного фонду соціальної адаптації «Норвегія – Україна» Ольга Філіна, директорка Черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак та керівник проєкту «Норвегія-Україна» від громадської організації «Межа.ЮА» Олександр Тимошенко.

– Слухачі нашого  проєкту виконували завдання курсової перепідготовки, написали та успішно захистили бізнес плани та бізнес ідеї. У другому наборі до навчання долучались цілими родинами. За підтримки громадської організації «Межа.ЮА» учасники проєкту брали участь у семінарах та тренінгах, відвідували підприємства для проходження практики. Це неабияк сприяє особистісному розвитку, успішній адаптації до цивільного життя та обміну досвідом. Ми віримо, що навчання у Черкаському державному технологічному університеті було для вас корисним, ви розкрили в собі потенціал для реалізації нових задумів у майбутньому. Результатом навчання стане втілення ваших амбітних бізнес-проєктів та подальша співпраця з університетом вже в якості роботодавців, партнерів та стейкхолдерів, – звернулася до аудиторії керівниця проєкту від ЧДТУ, завідувачка кафедри соціального забезпечення Інна Журба.

Почесну місію вручення дипломів виконали президент Міжнародного фонду соціальної адаптації «Норвегія – Україна» Володимир Рубцов та проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре.

32 випускники другого набору курсів отримали три документи про успішне завершення професійної перепідготовки за програмою «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу» в межах проєкту «Перепідготовка соцiальна та адаптація військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей в Україні. Інтеграція моделі проєкту «Норвегія Україна» в державну систему: Свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка ЧДТУ, спільний Сертифікат університету NORD та ЧДТУ, спільний Диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.  До того ж, деякі випускники одержали Сертифікати від мережевої академії Cisco, що діє при ЧДТУ, про успішне завершення курсу у межах дисципліни «Інформаційні технології в бізнесі».

Урочиста частина завершилася низкою подяк усім, хто активно підтримував реалізацію першого проєкту «Норвегія-Україна» у Черкасах.

Довідково: 

Проєкт «Норвегія-Україна», основу якого складає професійна перепідготовка колишніх військовослужбовців та членів їхніх сімей, а з 2014 року і учасників АТО/ООС на цивiльнi спеціальності, що користуються попитом на ринку праці України, розпочався в 2003 році. З української сторони проєкт втілює Міжнародний фонд соціальної адаптації, партнером проєкту з норвезького боку є NORD Університет (м. Будо). Команда Фонду на чолі з Володимиром Рубцовим долучила до реалізації проєкту 20 українських університетів, серед яких із 2021 року і Черкаський державний технологічний університет. Фінансування проєкту на 100% здійснюється Міністерством закордонних справ Норвегії. 

Виконавцями навчальної частини проєкту в Черкасах стали Черкаський державний технологічний університет і норвезький університет NORD, які організували і здійснили професійну перепідготовку учасників проєкту за спеціальністю «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу» в обсязі 500 годин.