Кабінет міністрів остаточно назвав категорії підприємців, які можуть не користуватись касовими апаратами (РРО та ПРРО).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, передає ChesnoNews.

ФОПи, які належать до першої групи, а також ФОПи другої-четвертої груп, які працюють у селі та задовольняють певним вимогам, звільнені від обов’язку застосовувати РРО або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності.

Тобто зазначена категорія ФОП, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

У такому випадку замість касових апаратів вони можуть вести розрахункові книги (РК) та книги обліку розрахункових операцій (КОРО).

ФОПам другої-четвертої груп дозволено не використовувати РРО або ПРРО за декількох умов:

  • що вони здійснюють підприємницьку діяльність на селі.
  • і не повинні торгувати підакцизними товарами.
  • річний обсяг розрахункових операцій у них не повинен перевищувати 167 мінімальних зарплат (цьогоріч це 1,09 млн гривень). Цей обсяг розрахований на один відокремлений підрозділ.
  • цей ФОП не здійснює свою торгівлю в одному торговельному об’єкті, в якому також продаються підакцизні товари.

Крім того, цей підприємець не має здійснювати дистанційної торгівлі, у тому числі через інтернет.

Влада місцевої громади, в якій працює підприємець, не прийняла рішення щодо обов’язкового встановлення РРО (ПРРО) на території цієї громади.

Водночас, відтепер скасовано можливість не використовувати РК та КОРО для хімчисток, страхових компаній, а також компаній, які надають туристичні та екскурсійні послуги. Вони мусять обов’язково або встановити у себе касові апарати, або користуватись РК та КОРО.

Єдині, хто не зобов’язаний вести облік товарних запасів – ФОПи першої групи. В усіх решти ФОПів мають бути встановлені касові апарати.

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні – вже 150% вартості товару.