У 2021 році ціни на автомобільний газ уникли різких коливань. В останні місяці розцінки на нього зростали поступово, але у нинішньому році ситуація може різко змінитись, і вже взимку автогаз значно подорожчає.

Про це йдеться у матеріалі Апострофа, передає ChesnoNews.

Негативні прогнози ґрунтуються на тому, що рекордні ціни природного газу, що склалися останнім часом на європейському ринку, починають впливати на спокійний досі ринок пропан-бутану.

Як пояснив експерт “Нафторинку” Олександр Сіренко, в Україні скраплений газ використовується майже виключно як автомобільне пальне. Через АЗС реалізується 95-97% його обсягів.

“Однак останніми місяцями ця ситуація активно змінюється. Постачальники газу повідомляють про те, що сьогодні надходить велика кількість замовлень на переобладнання промислового обладнання з природного газу на пропан-бутан. Під загрозою зупинки виробництва через високі ціни на газ виробники шукають дешевші альтернативи”, – наголосив він.

Збільшення попиту обладнання, що працює на зрідженому газі, означає, що найближчим часом, коли його установка буде закінчена, зросте попит і на сам газ.

“На думку учасників ринку, це призведе до значних змін у структурі ринку. Частка автогазу вже в 2022 році скоротиться до 70%. Частина ринку, що залишилася, буде припадати на промислові об’єкти”, – додав Сіренко.

Збільшення споживання зрідженого газу неминуче відіб’ється на ціні. Тому автомобілістам слід приготуватися до нового подорожчання вже найближчим часом. А також подумати про доцільність використання газу як пального.

На думку директора консалтингової групи “А 95” Сергія Куюна, епоха дешевого зрідженого газу, зважаючи на все, закінчилася. Так, за результатами 2021 року бензин та дизель подорожчали в середньому на 16%, тоді як вартість газу зросла на 50%.

“Якщо раніше газ коштував у 2,5-3 рази дешевше, то зараз його ціна становить 60% від ціни бензину. У таких обставинах витрати на встановлення та експлуатацію газового обладнання окупаються дуже довго, і виникає питання, чи доцільно взагалі переходити на газ”, – зазначив він.