7 січня у православному світі відзначатимуть свято Різдва Христового. Цей день здавна сповнений унікальними традиціями, звичаями і символами.

За традицією, Різдву передує тривалий сорокаденний Різдвяний піст, що починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Через те, що останній день перед постом припадає на день пам’яті святого апостола Пилипа, то й піст називають Пилипівкою.

Посту дотримуються для того, щоб до Різдва люди фізично та духовно очистилися. У нього входять покаяння, молитви та помірність від їжі, пристрастей, пороків та образ.

На Святвечір, перед днем Різдва Христового 6 січня, український народ сідатиме за щедрий, проте пісний стіл. Необхідно приготувати дванадцять святкових страв на честь 12 апостолів.

Всі господині готують головну та ритуальну страву на Різдво – кутю, пшеничну, ячмінну або рисову кашу, змішану з родзинками, маком медом та горіхами. Також потрібно зварити узвар.

Під час трапези за столом у жодному разі не можна лаятися, сперечатися чи лихословити. На Різдво вся родина має бути вдома, а малеча повинна допомагати старшим у передсвятковому приготуванні. Примітно, що снідати і обідати 6 січня не прийнято, легкий перекус дозволяється тільки маленьким дітям. Наїдатися у Святвечір за святковим столом теж не варто. Також заборонено займатися побутовими справами, рукоділлям чи іншою важкою працею.

Із появою першої зірки, яку називають Віфлеємською, потрібно сідати за різдвяний стіл. Саме вона привела волхвів до немовляти-Христа. Святий Вечір має починатися молитвою та запаленням різдвяної свічки. Господар будинку має благословити вечерю.

Важливо правильно оформити стіл: традиційно його застилають свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна та покривають скатертиною. На його кутах під скатертину потрібно покласти по зубчику часнику, щоб оберігав родину від хвороб та різних злих сил.

У будинку на почесне місце ставлять Дідуха – житній, пшеничний або вівсяний сніп, що символізує врожай, благополуччя, багатство, дух предків, а також оберіг роду.

На ранок 7 січня люди традиційно радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь необхідно казати – «Славімо його!». У цей день люди йдуть до церкви на святкову молитву, а також у гості до родичів. Оскільки першого дня Різдва закінчується піст, то дозволяється поласувати м’ясними та іншими ситними стравами.

Також важливою і незмінною традицією на Різдво є колядування.