Міністерство охорони здоров’я України планує розглянути вакцинацію від коронавірусу дітей від п’яти років найближчої весни. Досвід інших країн засвідчив безпечність таких щеплень.

Про вакцинацію дітей розповів BBC News Україна головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, передає ChesnoNews.

За його словами, у МОЗ беруть до уваги досвід інших країн, де вже успішно проводять щеплення дітям від п’яти років. Вакцинація попереджає передчасну смертність, особливо на тлі важких соматичних захворювань, а також спалахи інфекції в організованих колективах, говорить він.

Кузін зазначив, що рекомендацій європейських експертів з приводу щеплення дітей з такого віку ще не було, тоді як в Україні дане питання хочуть розглянути орієнтовно з квітня цього року.

Рекомендацій європейської технічної групи експертів щодо щеплення дітей від 5 років ще не було. Тобто на рівні Європи таке питання не розглядали. Ми плануємо розглянути вакцинацію дітей від 5 років орієнтовно з квітня“, – зауважив санлікар.

Також посадовець розповів, що дітям від 12 років щеплення роблять виключно за бажанням батьків. Вже вакциновано близько 140 тисяч дітей віком 12-18 років. Він наголосив, що рівень несприятливих випадків після імунізації дітей не вищий, ніж серед дорослих.

Окрім того, фахівець розповів, у яких випадках вакцинувати дітей бажано. Рекомендоване щеплення для запобігання важкого перебігу ковіду при наявності супутніх захворювань: онко, астми, серцево-судинних хвороб.