Сьогодні скористатися профорієнтаційними послугами служби зайнятості можливо не лише під час відвідування служби зайнятості, а й дистанційно. Для цього в нагоді стане онлайн платформа служби зайнятості з Професійної орієнтації та розвитку кар’єри.

Про це інформує Чорнобаївська районна філія ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Функціонує вона з метою безкоштовного надання профорієнтаційних послуг для кожного, хто хоче усвідомлено обрати майбутню професію, визначитися щодо найбільш підходящої професійної діяльності, а також оцінити власний потенціал та розробити стратегію кар’єрного зростання. За віковим критерієм, проходити тестування можна дорослим та учнівській молоді, починаючи з 14 років.

Тести орієнтовані на дослідження соціальних навичок (Soft Skills, з англ. «м’які навички»), яким не вчать у освітніх закладах, але які складають до 80% успішності людини. Серед них: лідерські навички, комунікабельність, вміння працювати в команді, формування тайм-менеджменту, стресостійкість та багато інших.

Щоб визначити професійні інтереси і схильності, структуру інтелекту, соціально-психологічні та професійно-значущі чинники, можна скористатися веб-базованою платформою «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа», а також отримати консультацію профорієнтатора.

Так, нещодавно фахівці Чорнобаївської районної служби зайнятості допомогли у самовизначенні Діані Микитенко, яка після закінчення школи скористалася можливістю пройти професійне навчання за сприяння служби зайнятості. Сьогодні вона із задоволенням здобуває професію перукаря-модельєра в Одеському Центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

«Протягом 2021 року майже 100 чорнобаївців пройшли дистанційне тестування, використовуючи платформу «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа». З них 48 відсотків – чоловіки, тоді як у 2020 році цей показник становив лише 25 відсотків. Найбільше тестувань пройшли люди віком від 30 до 40 років. Учнівська молодь цього року надала перевагу тестам на дослідження Soft Skills. Так, 150 осіб під час проведення групових профорієнтаційних заходів пройшли тестування онлайн.  Найбільшим попитом користувалися такі тести, як: «Здатність до командної роботи», «Комунікативні та організаторські здібності», «Ваш емоційний інтелект EQ» та «Схильність до підприємницької діяльності». Сподіваюся, в цьому році буде ще більше охочих пізнати себе задля саморозвитку та успіху», – резюмує завідувачка сектору профорієнтації Чорнобаївської районної служби зайнятості Ольга Ведмідь.