Космічна експансія людства довгий час перебувала у своєрідній стагнації, адже ми “застрягли” на навколоземній орбіті. Далі літали лише автоматичні апарати. Та ось настав час, коли ми рухаємося далі.

Про це розповідає Space News, передає ChesnoNews.

Щоправда, рух цей відбувається доволі повільно. Але його ціль – людина на Місяці, база на Місяці та космічна станція біля Місяця. Оскільки “Холодна війна” минула й у США немає кого наздоганяти та переганяти у космосі, то й не дивно, що програма “Артеміда” рухається повільно. Це зокрема стосується першого запуску ракети-носія Space Launch System. Цей важковаговик повинен відправляти астронавтів прямо до нашого супутника.

Перший запуск мав відбутися у 2021 році, але його перенесли на лютий 2022 року. Але потім знову відбулося перенесення старту на невизначений термін – причиною цього стала несправність в одному комп’ютері, який контролює роботу двигуна RS-25.

Наступне “стартове вікно” для польоту SLS до Місяця “відкривається” 12 березня й “закривається” 27 березня. У NASA сподіваються, що саме у цьому проміжку вдасться здійснити старт в межах місії Artemis-I та нарешті відправити космічний корабель “Оріон” до нашого супутника у безпілотному режимі.

Планується, що ракету-носій встановлять на стартовий стіл на майданчику №39B уже у лютому 2022 року, щоб протестувати системи та провести “генеральну репетицію”. Потім носій знову повернуть до цеху вертикального збирання.

Якщо SLS не вдасться запустити у проміжку 12 – 27 березня, то наступне “стартове вікно” триватиме з 8 по 23 квітня 2022 року.