Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький та керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний представили план будівництва українського космодрому на конференції Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів.

Космодром пропонують збудувати на адміністративному кордоні Одеської та Миколаївської областей, на узбережжі Чорного моря.

Втім, зазначається, що для будівництва об’єкта буде потрібен дозвіл також й від Туреччини, через ризик падіння других ступенів ракет-носіїв на її територію.

“Необхідна безлюдна територія – не менше 500 км під трасою польотів ракет-носіїв та важливих народногосподарських об’єктів по 200 км в обидва боки від цієї траси”, – пояснив Гриневецький.

Голова управління Дніпропетровського космічного кластера Євген Рокитський нагадав, що зараз існують технології ракет-носіїв, яким не потрібна зона відчуження завдяки керованому поверненню ступенів.

“Наприклад, у Великій Британії нещодавно анонсували створення семи космопортів на своїй території, неподалік міста Единбурга, вже інвестували кошти в реалізацію цих проектів”, – додав Рокитський.