Про виділення додаткових коштів на організацію діяльності штабу територіальної оборони йшлося сьогодні на позачерговому засіданні сесії Черкаської міської ради.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Керівники депутатських фракцій продемонстрували єдність у готовності підтримати підрозділи територіальної оборони, – підкреслив секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін. – Територіальна оборона не є головною функцією місцевого самоврядування, це функція державних органів влади. Однак ми, як місцева влада, повинні підставити плече, тому що об’єднані перед спільною загрозою».

Відтак депутатський корпус одностайно підтримав пропозицію колег направити спільну пропозицію від Черкаської міської ради до Президента України як до Головнокомандувача Збройних Сил України, Ради Національної Безпеки і Оборони, Кабінету міністрів, Мінооборони України щодо заходів з організації національного спротиву, дієвості територіальної оборони та ролі й участі місцевого самоврядування в цих заходах.

Нею, зокрема, передбачено необхідність термінової розробки й затвердження порядку співфінансування держави та органів місцевого самоврядування для забезпечення підрозділів територіальної оборони м.Черкаси, негайне внесення змін до бюджету на 2022 рік для належного фінансового забезпечення, і невідкладне оснащення підрозділів тероборони технікою й оснащенням у контексті воєнної безпеки держави.

Слушною визнали пропозицію депутата Романа Дісканта про перерозподіл коштів із ковідного фонду на потреби територіальної оборони.

«Зараз паралельно іде комплектування кадрового і резервного складу територіальної оборони, – поінформував представник штабу територіальної оборони Черкас Сергій Яковенко. – Нам виділено 2 приміщення для формування наших підрозділів, поки що там триває ремонт. На облаштування одного приміщення потрібно майже 12 млн гривень.

Триває оснащення спецзв’язком. Велику проблему маємо із транспортом. Тому просимо громаду допомогти вантажними машинами, пальним, коштами. Будемо формувати добровольчі загони. Тож закликаємо людей активніше ставати до лав самооборони».

«Питання територіальної оборони єднає депутатів, – відзначив секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін. – «Територіальна оборона і цілісність країни – функції центральних органів влади. Ми, як орган місцевого самоврядування, повинні забезпечити містянам тепло у домівках, каналізацію, воду, електроенергію, роботу комунальних закладів, лікарень.

Наразі маємо вільні залишки для субвенції на потреби територіальної оборони. Департаменти житлово-комунального комплексу, освіти та гуманітарної політики вивчать питання. Після проходження відповідних комісій їх винесуть на затвердження сесією 24 лютого. Буде підготовлено єдиний узгоджений проект рішення між територіальною обороною та органами місцевого самоврядування про фінансування потреб територіальної оборони.

Далі сесія ЧМР пройшла у закритому режимі, де мали детально обговорити питання готовності життєдіяльності міста в умовах надзвичайних ситуацій.