Для гарантування безпеки даних та недопущення будь-яких несанкціонованих дій з інформацією реєстрів зі сторони ворога, робота деяких реєстрів Міністерства юстиції України зупинена.

ТИМЧАСОВО НЕ ПРАЦЮЮТЬ:

Реєстр Державної реєстрації актів цивільного стану.

Реєстрація народження, шлюбу, смерті здійснюється незалежно від території, будь-яким відділом ДРАЦС. Поки видаються паперові документи, без справляння державного мита (безкоштовно).

Державний реєстр прав на нерухоме майно та Державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських організацій, деякі інші реєстри. Це означає, що неможливо оформити жодні дії із нерухомістю та юридичними особами. Зроблено це, щоб запобігти відбиранню майна окупантами.

Цифрові документи в додатку «Дія»

ПРОДОВЖУЮТЬ ПРАЦЮВАТИ У БІЛЬШОСТІ РЕГІОНІВ:

Спадковий реєстр

Єдиний реєстр довіреностей. Можна видати довіреність, у тому числі на майно, транспортні засоби, інші дії у разі міграції.

Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів. Нотаріальні дії вчиняються, зокрема, з урахуванням таких особливостей:

– нотаріуси в умовах воєнного стану продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії (посвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон, заводити спадкові справи), крім міст/районів, де такої можливості немає у зв’язку з веденням активних бойових дій;

– засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на звичайному папері;

– нотаріальні дії за зверненням громадянина Російської Федерації та юридичних осіб країни-агресора не вчиняються, а раніше розпочаті зупиняються;

– визначений законодавством строк для внесення нотаріусом відомостей до реєстрів продовжується на підтверджений час їх неналежного функціонування.