Паралімпійська збірна України провела свій, поки що, найбільш медальний день на Зимових Іграх-2022 у Пекіні. Упродовж четвертого змагального дня українці вибороли дев’ять медалей в парабіатлоні.

Змагання з парабіатлону на Паралімпіаді-2022 відновилася після двох днів відпочинку (у цей період проходили лижні перегони). І в четвертий змагальний день спортсмени змагалися на середній дистанції, а усього було розіграно шість комплектів медалей – у спортсменів з порушенням зору та спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (сидячи або стоячи).

І загалом на середній дистанції у парабіатлоні Україна здобула дев’ять (!) медалей, тобто рівно половину з усіх, що розігрувалися. Причому українці виграли нагороди в п’яти з шести дисциплін, а в двох – зібрали повний подіум.

Найбільшого успіху Україна досягла в чоловічих змаганнях атлетів з порушеннями зору: українці зайняли місця з першого по п’яте! Паралімпійським чемпіоном став Віталій Лук’яненко, найбільш досвідчений параатлет збірної України. Він на 45 секунд випередив Анатолія Ковалевського, який фінішував другим, а “бронза” дісталася Дмитру Суярку. Четверте та п’яте місце теж за українцями – Ярослав Решетинський та Олександр Казік.

Повний комплект медалей Україна здобала в жіночих змаганнях параатлеток з ураженнями опорно-рухового апарату (клас стоячи). Ірина Буй стала чемпіонкою, Олександра Кононова виграла срібло, а бронзу виборола Людмила Ляшенко. П’ятою фінішувала Юлія Батенкова-Бауман.

Ще три нагороди українці вибороли в різних класах: Оксана Шишкова стала віцечемпіонкою на середній дистанції, програвши менше 4 секунд першому місцю (два промахи вирішили результат), зі сріблом також Григорій Вовчинський. А “бронза” в класі сидячи дісталася Тарасу Радю.