Системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) та радіоелектронної розвідки (РЕР) — це сукупність сил за допомоги яких здійснюється розвідка (здобування інформації), управління військами, створення перешкод у радіоканалах, «приглушення» зв’язку тощо.

Що є у ворога👇

🔸1РЛ257 «Красуха-4» — система РЕБ, яка призначена для постановки активних перешкод і протидії бортовим радарам ударної, розвідувальної і безпілотної авіації.

🔸 «Леєр-2» — проводить радіорозвідки, виявляє джерела радіовипромінювання та здійснює радіо придушення радіоелектронних засобів (РЕЗ), а також для імітації роботи РЕЗ різного озброєння та техніки.

🔸Комплекс «Леєр-3» (у складі декількох безпілотних літальних апаратів «Орлан-10») — придушує, переважно, стільниковий зв’язок (хоча спектр застосування ширший)

🔸Комплекс “Інфауна” — для забезпечення захисту авто- і бронетехніки, особового складу підрозділів від мінно-вибухових пристроїв з радіодетонатором, виявлення та придушення засобів оптичної розвідки та радіозв’язку в частинах РЕБ батальйонного рівня.

🔸 Комплекс перешкод Р-330М1П «Діабазол». Цей комплекс призначений для радіорозвідки і радіоелектронного придушення засобів рухомого УКХ, стільникового, транкінгового і супутникового зв’язку в діапазоні частот від 100 до 2000 МГц.

🔸Автоматизована станція постановки перешкод радіозв’язку Р-378А “Тобол” — призначена для виявлення та придушення ліній радіозв’язку противника.
Автоматизовані станції перешкод Р-934Б, призначені для виявлення, контролю випромінювань та радіоелектронного придушення засобів авіаційного УКХ-радіозв’язку, систем наведення тактичної авіації, наземного радіозв’язку, стільникових та транкових мереж.

🔸Багатофункціональний комплекс РЕБ РБ-301Б «Борисоглебськ-2» для придушення систем супутникового зв’язку та радіонавігаційних систем КХ та УКХ діапазонів.

☝️ Усі ці системи, на перший погляд, схожі за функціоналом, але є нюанси. За допомогою цих систем ворог може «глушити» телебачення, радіо, мобільний, супутниковий зв’язок, військовий радіозв’язок та створювати перешкоди нашим військам.

У Держспецзв’язку працюють фахівці з протидії технічним розвідкам, люди, які забезпечують організацію зв’язку та захисту інформації — тому Україна має достойну відповідь, але допомога українців у знешкоджені ворога не завадить.

❗️Танк може знищити одну ціль — ці системи можуть «навести» сотні танків. Тому РЕБ/РЕР системи потрібно нищити у першу чергу.

⚠️ Пам’ятайте, окупанти розосереджені, їх засоби зв’язку обмежені, вони покладаються на радіоелектронну та технічну розвідки — давайте створімо їх неможливими й наблизимо нашу беззаперечну перемогу!

Все буде Україна 💪🇺🇦