15 березня Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає спрощену систему оподаткування для великого бізнесу, скасування акцизів на пальне та зниження ПДВ, звільнення ФОПів від плати єдиного соцвнеску та інше.

Суть тимчасових податкових та кредитних послаблень:

🔻 Податки на пальне. Відтепер акциз на бензини, важкі дистиляти та скраплений газ становить 0 євро за 1000 літрів. Ставку податку на додану вартість для ввезення пального знизили з 20% до 7%.

🔻 «Спрощенка» для всіх. Великий бізнес зможе скористатися спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок. Ліміт річного доходу підвищили з 10 млн грн до 10 млрд грн, а обмеження щодо кількості працівників – зняли. Податок становитиме 2% від обігу незалежно від виду діяльності.

Виняток – пільга не стосується підприємств, які займаються продажем підакцизних товарів, організацією грального бізнесу, а також видобутком та реалізацією корисних копалин

🔻 За порушення закону про РРО не штрафуватимуть до завершення воєнного стану.

🔻 Благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які живуть на території бойових дій, не оподатковується ПДФО. Також не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

Не є постачанням товарів та послуг випадки, коли товари та послуги передаються ЗСУ, теробороні чи урядовим структурам. Неприбуткові організації отримують податкову знижку 16% (замість 4% зараз) на пожертвування.

🔻 Податкові канікули та іпотека. Клієнти банків теж отримують пільги. Зокрема, прибирається відповідальність за несвоєчасну сплату за споживчими кредитами. Після війни ще місяць забороняється стягувати майно за іпотекою та виселення мешканців.

🔻 Податки ФОПів. «Спрощенцям» другої-третьої груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені коштом держбюджету. З 1 березня і до припинення воєнного стану ФОПи 1-3 груп не сплачують ЄСВ за себе.

🔻 З 24 лютого 2022 року до кінця 2022 року власники звільняються від сплати податку за землю, розташовану на територіях, де йдуть бої.