Реагуючи на скарги жителів про необґрунтоване підвищення цін у магазинах на продовольчі товари, Черкаська міська рада інформує, що органи місцевого самоврядування не мають повноважень контролювати порядок ціноутворення в торговельній мережі.

Відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» суб’єкти господарювання встановлюють вільні ціни самостійно на всі товари залежно від попиту й пропозиції (за винятком продукції, на яку передбачено державне регулювання цін).

Як повідомили в Департамент економіки та розвитку Черкаської міської ради, у сфері ціноутворення державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін здійснюють:

🔖головне управління Держпродспоживслужби у Черкаській області (м. Черкаси, вул. Смілянська, 120),
🔖Черкаське міське управління головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області (м. Черкаси, бульвар Шевченка, 287).

Для забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану постановою Кабінету Міністрів України внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)».

Зокрема, на період воєнного стану (введеного Указом Президента України від 24.02.2022р. №64 “Про введення воєнного стану в Україні”) обласні військові адміністрації разом з Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками забезпечують контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари:

🔸борошно пшеничне,
🔸макаронні вироби,
🔸батон,
🔸хліб,
🔸крупа гречана,
🔸крупа вівсяна,
🔸свинина,
🔸яловичина,
🔸птиця (тушки курячі),
🔸молоко,
🔸масло вершкове,
🔸сметана,
🔸яйця курячі,
🔸олія соняшникова,
🔸цукор кристалічний,
🔸капуста білокачанна,
🔸цибуля ріпчаста,
🔸буряк,
🔸морква,
🔸картопля,
🔸етанол (розчин 96%),
🔸нестероїдні протизапальні лікарські засоби
🔸вітчизняні,
🔸антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні,
🔸бензин (марки А-92, А-95),
🔸дизельне пальне,
🔸газ скраплений для
🔸автомобілів.

Разом з тим, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко постійно наголошує на неприпустимості підняття цін на продовольчі товари та просить підприємців і товаровиробників не спекулювати на ціноутворенні в період воєнних дій.