Від початку введення воєнного стану в Україні, а це – із 24 лютого 2022 по 21 березня 2022, до Черкаського міського центру зайнятості звернулись 334 особи, у тому числі 52 людини – з областей, які постраждали від бойових дій (26 із них – отримали статус безробітної особи). Ще 169 осіб, 48 із яких – переселенці, отримали необхідні їм консультації.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Загалом же, станом на 22 березня, на обліку в міському центрі зайнятості перебуває 1 779 безробітних громадян. У період воєнного стану 97 із них – вдалося працевлаштувати.

«Черкаський міський центр зайнятості працює в штатному режимі, – інформує його директорка Оксана Щербак. – Ми реєструємо безробітних, нараховуємо допомогу по безробіттю, консультуємо клієнтів у телефонному режимі чи за допомогою інших каналів комунікації».

За словами Оксани Щербак, нині через військову агресію Росії деякі регіони України не можуть надавати послуги зі сприяння зайнятості населення. Черкаси ж приймають значну кількість переселенців, тому фахівці ЦЗ надають допомагають переселенцям з інших областей держави.

Зокрема, надають профорієнтаційні послуги та інформацію про актуальні вакансії в Гуманітарному центрі Черкаської міської ради, зацікавленим особам дають спеціально розроблену Пам’ятку з реєстрації.

«Облік осіб, які шукають роботу, проводиться центром зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування таких осіб, – наголошує Оксана Щербак. – Зареєструватися в Центрі зайнятості можна через портал «Дія», скориставшись електронною чергою Державного центру зайнятості або ж безпосередньо звернувшись до Центру зайнятості».

За словами Оксани Щербак, нині виникають питання в отриманні статусу безробітного переселенцями.

«Деякі громадяни, які переміщуються з регіонів ведення активних бойових дій, не можуть отримати статус безробітного через відсутність необхідних документів, – говорить вона. – Першим кроком для вирішення цієї проблеми є звернення до органів соціального захисту населення з метою отримання статусу внутрішньо переміщеної особи та відповідної довідки на підтвердження вказаного статусу».

Оксана Щербак радить людям, які вирішили звільнитися з роботи, належно юридично оформити цей факт, аби надалі не було труднощів з отриманням послуг у центрах зайнятості та з працевлаштуванням.

«Багато наших клієнтів зіштовхнулися з проблемою юридичного підтвердження припинення трудових відносин чи інших видів зайнятості, оскільки офіси компаній знаходяться в зоні активних бойових дій. Тому рекомендуємо громадянам, які вирішили припинити трудові відносини та роботодавців, що звільняють працівників, докласти максимальних зусиль для належного оформлення вказаних юридичних фактів, – прокоментувала Оксана Щербак. – Це заповнення трудових книжок, видача наказів на звільнення з роботи, розірвання договорів цивільно-правового характеру шляхом укладення відповідних додаткових угод. Також для громадян, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи, існує законодавчо визначена спеціальна процедура припинення трудових відносин, яка полягає в направленні роботодавцю нотаріально посвідченої заяви на звільнення засобами поштового зв’язку».

Звернутися можна в будь-який центр зайнятості на території України, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування.

Оксана Щербак повідомила, що переселенців, які зареєстровані в Черкасах, вже працевлаштували на КП «Дирекція парків», КП «Черкаситеплокомуненерго», Черкаський художньо-технічний коледж, КЗ «Черкаський геріатричний пансіонат», КНП «Черкаська обласна лікарня ЧОР» та інші.

Нині черкаські роботодавці потребують бухгалтерів, водіїв автотранспортних засобів, швачок, фрезерувальників, двірників, слюсарів-електриків із ремонту електроустаткування.