Українські біженці зможуть підтверджувати свою кваліфікацію у Європі за спрощеною процедурою. Це дасть їм можливість працевлаштовуватися на кваліфіковані роботи.

Про це свідчать дані на сайті Єврокомісії, передає ChesnoNews з посиланням на Сьогодні.

“Це допоможе тим, хто тікає від війни, знайти значну роботу, а також полегшить їхню інтеграцію. Простий і більш узгоджений підхід до визнання кваліфікацій дозволяє використовувати силу солідарності Єдиного ринку та відкривати можливості по всьому ЄС для тих, хто потребує”, – заявив комісар Тьєррі Бретон.

Для того, щоб забезпечити швидке підтвердження кваліфікації, Єврокомісія пішла на такі кроки:

  • створення ресурсного центру з українських кваліфікацій, де можна обмінюватися інформацією;
  • на допомогу подоланню мовного бар’єру комісія розробила інструмент електронного перекладу, який допоможе задовольнити попит на швидкий та надійний переклад з української;
  • забезпечила можливість повторної видачі цифрових дипломів.

Навіщо це потрібно?

Біженці в європейських країнах часто працюють на роботах, які набагато нижчі за їх реальну кваліфікацію.

Особливо це стосується жінок, які становлять більшу частину всіх біженців.

Швидкий та простий механізм визнання кваліфікації допоможе цього уникнути. Рекомендація ЄК стосується насамперед людей регульованих професій:

  • медсестри;
  • лікарі загальної практики;
  • вчителі;
  • Педагогічний персонал.

Саме цих професій потребує країна, в яку приїхала велика кількість біженців.

Пільги для біженців

Автомобілі на українців отримали право безкоштовно їздити платними дорогами в чотирьох країнах Європи, а саме – Польщі, Болгарії, Німеччини та Словаччини.

Цей дозвіл діятиме доти, доки не відпаде потреба таким чином допомагати українським біженцям, тобто точні терміни невідомі.

Крім цього, Болгарія скасувала протоколи за порушення правил дорожнього руху, які вже відбулися, українськими автомобілями (з 24 лютого).