Працівники кіберполіції Черкащини спільно з працівниками ГУНП в Черкаській області викрили шахраїв, які збирали кошти на підтримку Збройних Сил України. Зловмисники ошукали пенсіонерку на 7 000 гривень. За фактом шахрайства правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Про це інформує Сектор комунікації поліції Черкаської області, передає ChesnoNews.

Найрозповсюдженішими схемами шахрайства в умовах воєнного стану є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення, продаж неіснуючих товарів та блокування банківських карток.

Так, 6 квітня правоохоронці викрили зловмисників, які вирішили «заробити» на війні. Ними виявилися 27-річний та 37-річний жителі Сміли. Фігуранти, видаючи себе за представників служби безпеки банку, просили кошти на підтримку Збройних Сил України. Таким чином зловмисники ошукали 75-річну миколаївку на сім тисяч гривень.

У фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони та банківські картки, що використовувалися у протиправній діяльності.

Правопорушників затримали у порядку статті 208 КПК України.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.  Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Правоохоронці закликають громадян перераховувати гроші тільки на рахунки офіційних благодійних фондів, рахунки, які вказані на сайті НБУ, або через додаток «Дія». Будьте уважними та пильними.