Українці, які через війну переїхали з рідних міст до Черкас, отримують тут прихисток і допомогу, зокрема медичну.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Медичні заклади Черкас надають медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам незалежно від наявності декларацій із сімейним лікарем та наявності направлень», – інформує директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Всеволод Кульчиковський.

За його словами, дітям із інших міст проводяться планові профілактичні щеплення від інфекційних недуг. Так, у період із 24 лютого в центрах первинної медико-санітарної допомоги міста прийняли 223 дитини, із них планові щеплення пройшли 59, а батьки ще 18 дітей уклали декларацію із черкаськими педіатрами.

Медики міста надають допомогу і вагітним жінкам. «Вагітних, які до нас звертаються, ми ставимо на облік, реєструємо в електронній системі Національної служби охорони здоров’я, наглядаємо за їхнім самопочуттям і розвитком плоду, – розповідає завідувач жіночої консультації КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» Олександр Дігтяренко. – Обстеження, згідно з переліком послуг Національної служби охорони здоров’я, безкоштовні. Всю допомогу надаємо згідно з пакетом надання послуг вагітним».

Від початку воєнних дій у міському «Центрі матері та дитини» народили 26 жінок із інших міст. «Всі вони стали на облік у нашій жіночій консультації, – розповідає завідувачка акушерського відділення Ірина Дейнека. – Хоча мешкають породіллі-переселенки не тільки в обласному центрі, а й у селах та сусідніх районних центрах, однак на обліку стоять у жіночих консультаціях міста та їздять на огляд до наших лікарів».

Стаціонарна допомога внутрішньо переміщеним особам здійснюється за екстратериторіальним принципом та за медичними показаннями незалежно від наявності направлення від лікарів амбулаторних служб, у тому числі медична допомога породіллям у пологовому будинку.

У місцях тимчасового розміщення переселенців працюють бригади медичних працівників з відповідним асортиментом лікарських засобів та виробів медичного призначенні для надання невідкладної допомоги.

Крім того, люди, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів бойових дій, у лікувально-профілактичних закладах Черкас можуть отримати курси медичної реабілітації (і стаціонарно і амбулаторно).