Черкащина відвантажує гуманітарні вантажі, прихищає людей та налагоджує роботу регіонального бізнесу, щоб підтримувати економіку держави. Як працює область в тилу ознайомилася міністр соціальної політики України Марина Лазебна. 14 квітня вона відвідала область з робочим візитом.

Про це інформує пресслужба Черкаської ОВА, передає ChesnoNews.

Міністр взяла участь в робочій нараді з керівництвом області та головами територіальних громад. Пріоритетне питання, яке потребувало обговорення, це, звичайно, прийом, розміщення та допомога людям, які вимушено покинули свої домівки через війну, а також оперативне вирішення проблем, які виникли на практиці під час реєстрації ВПО .

Марина Лазебна розповіла про урядові напрями підтримки людей, які вимушені шукати тимчасовий прихисток. Це гроші, робота та житло. Зокрема, про рішення, згідно якого громади, які безкоштовно прийматимуть переселенців у приміщеннях комунальної та державної форми власності, закладах освіти приватної форми власності отримають відшкодування на оплату спожитих комунальних послуг.

Міністр також наголосила на важливості працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, адже саме сприяння їх економічній самостійності повинно бути основою підтримки. Держава зі свого боку виплачує роботодавцям по 6,5 тисяч гривень на оплату праці за кожного працевлаштованого переселенця.

За інформацією очільника області, з початку повномасштабної війни Росії проти України, на Черкащині зареєстровано понад 60 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і, за потреби, область готова приймати ще більше людей. Наразі, є понад 28 тис. вільних місць. Громадам області надається гуманітарна допомога для забезпечення потреб внутрішньо переміщених сімей з дітьми.

За даними очільника ОВА, економіка Черкащини вже відновилася орієнтовно на 90-95% від рівня довоєнної. Процес її адаптації до роботи в умовах воєнного стану ще триває, цьому сприяють зміни до законодавства щодо підтримки бізнесу: знижені податки, запроваджені доступні кредити, проведена масштабна дерегуляція.

Також зараз на Черкащині допомагають бізнесу, який розглядає область для релокації з територій, де тривають бойові дії, із підбором приміщень і пошуком кадрів.

У місті Черкаси, Міністр ознайомилась з роботою Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради. Піднімались проблемні питання щодо організації здійснення прийому внутрішньо переміщених громадян для взяття на облік та надання соціальної підтримки. Міністр поінформувала, що для вирішення цього питання, найближчим часом планується запуск онлайн реєстрації внутрішньо переміщених осіб та онлайн звернення за допомогою на проживання через Портал „Дія“.

Крім того, Марина Лазебна відвідала два заклади області: дитячий будинок-інтернат та геріатричний пансіонат.

В дитячому будинку-інтернаті, проживає 188 вихованців, 19 з яких , це діти, переміщені з Дружківського дитячого будинку-інтернату Донецької області. Міністр поспілкувалась з керівником закладу, персоналом, оглянула умови перебування дітей і повнолітніх вихованців та наголосила на необхідності трансформації закладу в заклад, з фокусом на надання широкого спектру соціальних та реабілітаційних послуг.

Також, Міністр оглянула геріатричний пансіонат, в якому проживають 162 людини, з яких 22 – це евакуйовані підопічні Нижнянського психоневрологічного інтернату Луганської області, поспілкувалась із керівником, працівниками та мешканцями пансіонату.

Цей геріатричний пансіонат є стаціонарною соціально-медичною установою для постійного та тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, людей з інвалідністю , у тому числі з психоневрологічними захворюваннями, громадян, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування, соціальної та медичної реабілітації за показаннями.

Міністр оперативно відреагувала на запит закладу в медичних препаратах та найближчим часом, за сприяння міжнародних партнерів, для підопічних буде надано відповідний гуманітарний вантаж.