Виклики сьогодення переформатували звичну роботу Будинку культури імені Івана Кулика: тепер його сцена й приміщення слугують Гуманітарним центром. Створений у перші дні війни за ініціативи міського голови Черкас Анатолія Бондаренка він став осередком підтримки людей, які їдуть сюди з місць активних бойових дій, і допомоги захисникам.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Нині тут працюють у 2 зміни більше 150 волонтерів: допомагають зустрічати, реєструвати, оформляти на проживання внутрішньо переміщених осіб, приймають і сортують гуманітарну допомогу, формують список потреб, відправляють гуманітарні вантажі для захисників та в гарячі точки нашої держави. Гуманітарний центр приймає і допомагає із розселенням переселенців цілодобово.

Крім того, в Гуманітарному центрі плетуть маскувальні сітки й кікімори, виготовляють енергетичні батончики для наших захисників. Працює пошта для передової, через яку всі охочі відправляють листи для воїнів.

«Дякую всім волонтерам нашого Гуманітарного центру. Це люди різних професій і різного віку, всі об’єднані спільним прагненням до миру в вільній Україні, – коментує міський голова Анатолій Бондаренко. – Я гордий за кожного, хто допомагає тут. Це – добрі, сміливі, невтомні, справжні, сильні. Ви – надійний тил і кожного дня наближаєте нас до перемоги над ворогом. Спілкуючись із волонтерами, вкотре переконуюсь: ми незламна та сильна нація. Слава Україні».

«За ці дні ми стали єдиною командою, – відзначає заступниця міського голови Марина Гаркава, яка курує цей напрям. – В роботі Гуманітарного центру задіяні практично всі структури Черкаської міської ради і волонтери Черкас. Усі докладають максимум зусиль, аби пришвидшити Перемогу та допомогти постраждалим».

У ці складні воєнні дні Гуманітарний центр ЧМР стає ще й центром єднання, любові та щасливих історій.

Учора тут привітали молоде подружжя військового Олександр і волонтерки Вікторії, та презентували авторську пісню-посвяту «Ангелам тилу» черкаського актора і волонтера Сергія Боброва.

Історія Олександра та Вікторії почалася рік тому. Спілкувалися в соціальній мережі, війна тільки зміцнила їхні стосунки й додала розуміння, наскільки вони важливі один одному. З одруженням їм допомогла куратор блоку плетіння масксіток і кікімор Катерина Грузиненко.

Тепер молодята прийшли у Гуманітарний центр дякувати за підтримку. Від імені громади Черкас їх привітав міський голова Анатолій Бондаренко і вся волонтерська команда. «Мені надзвичайно приємно, що в ці буремні часи народжуються нові українські родини. Щасливі та патріотичні сім’ї, які знають ціну справжнім перемогам, людському життю й безцінність часу, – відзначив Анатолій Васильович.

Оберегом для молодят став вишитий рушник відомої майстрині Олександри Теліженко, а музичним дарунком – авторська пісня-посвята «Ангелам тилу» актора Черкаського академічного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка Сергія Боброва, який з перших днів війни є волонтером Гуманітарного центру.

Бажали миру, щастя та Перемоги всім бійцям передової і тилу. «Для нас, волонтерів, його пісня – справжній гімн усім волонтерам, Ангелам тилу, які, не рахуючись із власним часом і особистими потребами, роблять максимально можливе для підтримки інших, наближаючи нашу Перемогу», – відзначила координаторка Гуманітарного центру Олена Листопад-Кононенко.

«Ангели тилу – серця без замків.
Крила-вітрила закриють від злив.
Дістануть надію, без зайвих розмов.
Ангели тилу – це кров і любов».

ДОВІДКОВО:

Адреса Гуманітарного центру ЧМР: вул. Благовісна, 170, фойє міського будинку культури ім. І.Кулика
Прийом допомоги: з 9:00 до 18:00.
Реєстрація переселенців: цілодобово
Контакти для тих, хто може прихистити в себе: 096 01 32 149.
Координатори:
Тетяна (0934682295),
Людмила (0679736111).