Грошове забезпечення військовослужбовців – це гарантовані грошові кошти, які держава виплачує військовим. Розмір виплат визначається залежно від посади, звання, тривалості військової служби, її інтенсивності, кваліфікації військового, тощо.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28.02.2022 №168 на період дії воєнного стану всім військовослужбовцям (в т.ч. які призвані по мобілізації) виплачується додаткова винагорода в розмірі:

  • 30 000 гривень – за весь період дії воєнного стану (з 24.02.2022 і до дня його завершення (або з дня призову на військову службу і по день звільнення з неї));
  • 100 000 гривень – за безпосередню участь у бойових діях або здійснення заходів їх забезпечення, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (пропорційно дням участі).

Додаткова винагорода виплачується в поточному місяці за минулий на підставі наказу командира військової частини. Виплата здійснюється у військовій частині, де проходить службу військовослужбовець.

Додаткова винагорода в розмірі 100 000 гривень також виплачується військовослужбовцям, які отримали поранення (контузії, травми, каліцтва), з дня поранення та за весь період безперервного перебування на лікуванні.

У разі виникнення у військовослужбовця питання щодо суми виплати додаткової винагороди, йому необхідно звернутися до безпосереднього командира свого підрозділу для його вирішення.