Восьмий апеляційний суд Львова у середу, 15 червня, заборонив діяльність Соціалістичної партії України.

Про це йдеться на Facebook-сторінці суду.

Майно партії та всіх її осередків буде передане державі. У повідомленні додають, що рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Відомо, що по заборону діяльності Соціалістичної партії України до суду звернулися СБУ та Міністерство юстиції. Приводом до заборони діяльності партії стала антиукраїнська і проросійська діяльність, а також висловлюваннях останніх керівників партії, зокрема Іллі Киви, проти якого відкрита кримінальна справа за державну зраду.

Як зазначає рух «Чесно», на думку СБУ, хоч Кива з 2019 року не є офіційним керівником партії, однак і надалі здійснює вплив на неї.

«Зокрема у матеріалах справи цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, в яких входження Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Крім цього, згідно із матеріалами справи, станом на зараз Соцпартію очолює Віктор Заїка – директор іменного благодійного фонду Киви «Визволення», – додають у повідомленні.

Крім цього, організація «Всеукраїнський рух по боротьбі з фашизмом «Патріоти за життя», яку очолює Кива, а також його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й Соціалістична партія України.

Зауважимо, що Соціалістична партія – одна із найстаріших політичних сил незалежної України, її заснували у 1991 році. До 2010 року її очолював Олександр Мороз.