Цього року абітурієнтам скасували прохідний бар’єр у мінімум 150 балів на зовнішньому незалежному оцінюванні для вступу на медичні спеціальності “Медицина” і “Педіатрія” та у 130 балів для вступників на спеціальність “Фармація, промислова фармація”.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я, передає ChesnoNews.

Крім того, медичним університетам дозволили самостійно визначати мінімальне значення кількості балів зі вступних випробувань. При цьому показник не може бути нижчим за 100 балів.

Причиною значного спрощення порядку прийому абітурієнтів на медичні спеціальності є те, що через пандемію та війну випускники не мали змоги якісно підготуватися до вступу. Тому відомство направило до Міністерства освіти лист з пропозицією запровадити особливий порядок вступу на медичні спеціальності на час воєнного стану.

“Цьогоріч, через війну, майбутні абітурієнти з різних областей опинилися в нерівних умовах. Через бойові дії та обстріли багато школярів сиділи в бомбосховищах, евакуювалися до більш безпечних регіонів та не мали доступу до освітнього процесу, що фактично поставило на паузу якісну підготовку до вступу.

Зараз МОЗ докладає максимум зусиль, аби створити найбільш сприятливі умови для підготовки медичних фахівців та зберегти наявних студентів, які навчаються на медичних спеціальностях”, – наголосив глава МОЗ Віктор Ляшко.