В Міністерстві охорони здоров’я нагадують,  що в Україні наявна достатня матеріально-технічна, організаційна та лабораторна база для реагування на підтверджені випадки чи підозру на холеру. А інформація, що вже тиждень поширюється  Viber-каналами про начебто наближення спалаху холери через те, що нібито «вище за течією річок, які впадають у Дніпро, почали розкладатися трупи», є фейковою.

За інформацією МОЗу, абсолютно усі випадки, де б можна було запідозрити холеру, проходять через систему центрів контролю та профілактики хвороб. Окрім того, з поверхневих водойм, місць рекреації, річок, водозабору регулярно (з 01 червня по 1 жовтня) відбираються зразки для забезпечення епідеміологічного нагляду. Досліджується питна вода.

І головне: за весь час моніторингу не було зафіксовано випадків навіть із підозрою на холеру.

– Разом з тим у повідомленні, поширеному в мережі Viber, є дійсно корисні поради, а саме: дотримуватись базових правил особистої гігієни, використовувати безпечну воду, ретельно обробляти їжу тощо. Це важливо робити завжди, а тим паче влітку  сприятливу для поширення багатьох інфекцій пору року, – додають у міністерстві.