З огляду на реалії сьогодення, контролюючі органи Державної податкової служби України внесли певні корективи у свою діяльність, а також змінили окремі норми щодо зобов’язань податківців. У цій статті ми розглянемо, що таке контрольовані операції в Україні та які особливості необхідно враховувати сьогодні платникам податків.

Що таке контрольовані операції?

В Україні під контрольованими операціями розуміють такі операції, які укладаються між суб’єктами господарювання, а також які підлягають контролю з боку податкових органів.

До цієї категорії відносять усі операції, за результатами якої може відбуватися заниження або завищення витрат. ТЦУ необхідно для того, щоб запобігти уникненню податкового зобов’язання з боку платників податків.

Звертаємо вашу увагу на те, що контрольованими можуть вважатися тільки ті операції, які відповідають спеціальним критеріям, а саме:

  1. За річний звітний період платник податків мав отримати прибуток у розмірі понад 150 мільйонів гривень.
  2. Розмір контрольованих операцій з одним конкретним контрагентом має дорівнювати понад 10 мільйонів гривень.

Якщо ж ваші операції відповідають цим умовам, то вам необхідно подати до контролюючого органу звітну документацію, до якої відносять Звіт про контрольовані операції, Повідомлення про участь у МГК, Документацію з ТЦУ (локальний файл), Глобальну документацію (майстер-файл), Звіт у розрізі країн МГК.

Які зміни відбулися щодо ТЦУ?

Воєнний стан вплинув і на трансфертне ціноутворення. З 24 лютого цього року були внесені зміни, які регулюють відносини у сфері оподаткування та ТЦУ.

Так були внесені корективи щодо зобов’язань стосовно грошових виплат. Якщо платник податків не має змоги вчасно виконати грошовий податковий обов’язок, то він звільняється від несення відповідальності. При цьому він має 60 днів з моменту виникнення такої можливості для того, щоб реалізувати зобов’язання.

На час ведення воєнного стану було прийнято рішення, що податкові органи не будуть здійснювати перевірку. У випадку, коли перевірка розпочалася до 24 лютого, вона призупиняється.

Ще одна цікава зміна. До початку ведення бойових дій на території України платники податків мали право самостійно перейти до спеціальної системи оподаткування — єдиного податку в розмірі 2%. Проте зараз скасували таку можливість, а всі, хто встиг перейти, повернуться до попередньої системи оподаткування.

Якщо ви бажаєте дізнатися більш докладно про зміни в трансфертному ціноутворенні у 2022 році, радимо звернутися за консультацією до експертів.

Однією з провідних компаній є Парето — їх досвід роботи понад 10 років! Залишайте заявку на офіційному сайті й отримайте безкоштовну консультацію.