У Черкасах, як і у всій Україні, залишається небезпека ракетних обстрілів. Міська влада Черкас закликає жителів не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та проходити до укриттів.

Яка наразі ситуація зі сховищами в обласному центрі – розповів заступник міського голови Павло Валенчук, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу ЧМР.

«Насамперед відзначу, що ситуація зі сховищами й укриттями в Черкасах нині однозначно краща, аніж була на початку березня, коли в місті лунали перші сигнали тривог.

Зараз у нашому обласному центрі є кілька спеціально спроєктованих працюючих сховищ. Вони розташовані на території деяких підприємств (їх назви не вказуємо з міркувань безпеки), ще 4 сховища – у власності міста.

Друга категорія укриттів – так звані споруди подвійного призначення. Це підвали окремих будинків, деякі паркінги, підземні поверхи торгових центрів тощо. Відповідальність за утримання цих приміщень несуть їхні власники.

Звертаю увагу й на те, що поліція та служба з питань надзвичайних ситуацій теж перевіряють стан сховищ у місті.

Є укриття дуже якісні, які довго утримувалися підприємством чи містом і добре працюють. Одне з черкаських укриттів навіть входить до трійки кращих в Україні.

На жаль, маємо й такі, що стояли багато років занедбаними, оскільки підприємства, їхні власники, знаходяться в процесі ліквідації чи банкрутства. Та все одно з початком війни ці сховища відкрили, полагодили й забезпечили всім необхідним. Можливо вони не надто комфортні, але впораються із найголовнішим завданням – захистять від вибухів.

Загалом ситуація в усіх сховищах набагато краща, ніж на початку війни. І це завдяки спільним зусиллям великої кількості волонтерів, депутатського корпусу міської ради, комунальних та інших служб міста й свідомих мешканців.

Скарги про те, що ніби деякі зі сховищ, які працювали місяць тому, нині зачинені, – перевіряють фахівці управління цивільного захисту Черкаської міської ради. З’ясовують причини, якщо така ситуація справді мала місце, і нагадують власникам про обов’язковість надання укриттів для людей під час повітряних тривог в умовах воєнного стану.

Мусимо констатувати, що багато жителів Черкас перестали йти до укриттів, почувши сигнали попередження про повітряну тривогу, як це було на початку повномасштабного вторгнення.

Майже 2 місяці приміщення, виділені під укриття, стояли порожніми. Волонтери, які там чергували й забезпечували всім необхідним, почали відчувати, нібито роблять непотрібну справу.

Зараз міська влада працює над забезпеченням укриттів у навчальних закладах. Адже, за рекомендацією міністерства освіти, новий навчальний рік має розпочатися офлайн, але за умови, що дитячі садки, школи, вищі навчальні заклади повинні мати укриття для убезпечення дітей на випадок тривоги. Для цього у навчальних закладах переобладнують власні підвали чи визначають найближче укриття в сусідніх будівлях.

Отже, якщо ми говоримо про укриття в широкому сенсі, їх стає більше, ніж на початку війни.

Адреси укриттів свого часу ми оприлюднювали на офіційних сайтах Черкаської міської ради, попередньо узгодивши інформацію з власниками цих споруд.

Нині можу запевнити: сховища комунальної власності міста й комунальних підприємств Черкас відкриті.

Нам треба підвищувати власну відповідальність і розуміння небезпеки під час повітряних тривог. І якщо ви дуже хвилюєтеся, що будете робити у випадку прильоту бомб чи вибухів – раджу вдень, поки немає тривоги, пройтися по району, подивитися, де є укриття, поцікавитися у сторожа про нюанси роботи цього об’єкта. Можливо, вдень він відкриває ворота, а вночі – лише вхід через хвіртку в огорожі.

Також розгляньте можливість інших способів убезпечення, зокрема, принцип укриття між двома глухими стінами в будинках.

Якщо ви мешкаєте в будинку, де діє ОСББ, обміркуйте із сусідами, як потрапити у ваші підвали, які там умови тощо.

Поговоріть із керівником підземного паркінгу, де можна сховатися на випадок тривоги. Тобто завчасно підготуйтеся, подбайте про власну безпеку.

Аби не розгубитися під час повітряного сигналу по дорозі на роботу чи додому, заздалегідь поцікавтеся адресами сховищ уздовж вашого маршруту.

І ще важливий нюанс: ми вже приблизно розуміємо, по яких об’єктах може бити ворог. Тому хоча би під час повітряних тривог намагайтеся не бути поблизу них.

А загальна порада всім нам – не втрачаймо надію. Віримо у Збройні Сили України, підтримуймо наших військових та людей, які працюють для перемоги в тилу.

Якщо маєте сили й натхнення – прилучайтеся до волонтерської роботи, підтримуйте різні доброчинні ініціативи, збори гуманітарної допомоги для воїнів у лікарні чи на передову. Не здаваймося, гуртуймося. І перемога обов’язково буде за нами!»