1 липня на 5-ому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО елемент «Культура приготування українського борщу» внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони.

“Українська кухня тісно пов’язана з нашою культурою та історією. Борщ — це взагалі елемент об’єднання та національної ідентифікації всіх українців. Кожна родина у всіх регіонах нашої країни має свій рецепт приготування цієї страви. Відрізняються й локальні продукти. Та, однозначно, борщ має асоціюватись виключно з Україною. Бо саме тут його почали готувати сотні років тому і до сьогодні готують найкраще. Відтепер український борщ — офіційно під захистом ЮНЕСКО. Ніхто не має права привласнювати наше”, — зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Так, члени Комітету в рішенні відзначили, що елемент виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об’єднанню народу України, незалежно від віку, статі чи походження. В цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, зважаючи на загрози українській культурній спадщині через російську агресію, МКІП звернувся до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням перенести раніше подану номінацію до Списку термінової охорони ЮНЕСКО.

Все це стало можливим завдяки зусиллям експертів Євгена Клопотенка та Марини Соботюк за підтримки Постійного представництва України при ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики України і Міністерства закордонних справ України.