572 об’єкти природно-заповідного фонду фактичною площею понад 70,2 тис. га розташовані на Черкащині. Серед них 23 – загальнодержавного та 549 – місцевого значення. Загалом 3,4% території області займають саме об’єкти природно-заповідного фонду.

Про це інформує пресслужба Черкаської облради, передає ChesnoNews.

Це, зокрема, Канівський природний заповідник, дендрологічний парк “Софіївка”, Черкаський зоологічний парк, регіональний ландшафтний парк “Трахтемирів”, 244 заказники, 203 пам’ятки природи, 66 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища.

Віднедавна Черкащина має і свій національний природний парк «Холодний Яр». Це реліктовий лісовий масив у центрі України. Його територія складається із цінних земель, де зосереджено близько 150 унікальних історичних, археологічних, культурних, природних об’єктів, що потребують збереження та охорони.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ та руїни підземних церков і печер. Тут зафіксоване зростання видів рослин, що занесені до Червоної та Зеленої книг України. Визначним є також те, що територія парку входить до Смарагдової мережі Європи (UA000026 Kholodnyi Yar).