Поліція має забезпечити виконання рішення місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про заборону руху транспортних засобів, що створюють значний шум. На цьому наголосили члени виконавчого комітету під час сьогоднішнього засідання, заслухавши доповідь представника патрульної поліції про результати їхньої роботи у цьому напрямку з моменту ухвалення рішення.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Нагадаємо, відповідне рішення місцева комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила 1 липня після численних скарг громадян на деяких водіїв, які рухаються зі значним шумом і застосовують агресивне водіння, тим самим порушуючи громадський спокій.

Комісія доручила управлінню патрульної поліції в Черкаської області у разі виявлення випадків на території міста руху транспорту, що використовують у своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів «прямострум» та інші вихлопні системи, де відсутній шумопоглинач, або транспортних засобів, водії яких агресивно кермують автомобілем чи позбавлені рішенням суду права керування транспортними засобами, примусово вилучати такі транспорті засоби з подальшою постановкою їх на спеціальний майданчик.

Рішення міської влади знайшло широку підтримку містян. Адже під час воєнного стану багато громадян сприймають звуки від агресивного водіння як переміщення військової техніки чи застосування боєприпасів.

За словами заступника начальника управління патрульної поліції в Черкаській області Олександра Якубівського, поки що поліція може впливати на таких водіїв лише роз’яснювальними бесідами. Притягнути ж до серйознішої відповідальності їх можна лише тоді, якщо агресивна їзда спричинила дорожньо-транспортну пригоду, зафіксована приладами контролю швидкісного режиму чи пошкодила шляхову мережу.

«Є ряд сертифікованих приладів для вимірювання звуку, заміру висоти протектора й тонування. Але їх, відповідно до законодавства, можливо застосовувати лише для перевірки перевізників, а не для приватного транспорту, – пояснив Олександр Якубівський. – Крім того, потрібно відпрацювати процедуру евакуації затриманого транспорту».

«Люди підтримали таку ініціативу влади, тож ми повинні спільно випрацювати алгоритм виконання цього рішення в місті Черкаси, – наголосив перший заступник міського голови Сергій Тищенко. – Найближчим часом зберемо спільну нараду, де відпрацюємо алгоритм дій та знайдемо механізми впливу на несвідомих водіїв».

«На жаль, Черкаська міська рада не наділена повноваженнями у сфері регулювання правил дорожнього руху, але ми можемо знайти інші важелі впливу, – зазначив міський голова Анатолій Бондаренко. – У Черкасах нині працюють 118 камер системи «Безпечне місто», які теж допомагають відстежувати порушення правил дорожнього руху. Є відповідна база даних у поліції, маємо рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Тож міська влада наполягає, аби правоохоронці притягали порушників до відповідальності й забезпечували громадський спокій у місті».