ЄС не може дозволити путіну перемогти у війні проти України, оскільки це означало б руйнацію європейської демократії та світового правопорядку.

Про це у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає ChesnoNews.

«Найбільше питання: чи призведуть санкції та їхній ефект до зміни стратегічних розрахунків путіна, і якщо так, то коли? У цьому ми маємо бути обережними, оскільки його дії були завжди відокремлені від економічних міркувань. Путін переконаний у магічній силі політичного волюнтаризму. Але це не може тривати вічно. Тож Європа має продемонструвати стратегічне терпіння. Ця війна буде довгою, і тест на силу буде тривалим. У нас немає вибору. Якщо дозволити росії перемогти, це означатиме дозволити їй зруйнувати наші демократії та самі основи міжнародного порядку, що оснований на правилах», – наголосив Боррель.

Він зауважив, що поточний високий курс російського рубля не є підставою говорити про неефективність європейських санкцій. Насправді це відображує той факт, що росія має величезний дисбаланс між обсягом експорту нафти й газу та колапсом імпорту, що став наслідком санкцій з боку Заходу.

«Експортуючи сировинні матеріали, росія має імпортувати багато високотехнологічних продуктів, які вона не виробляє сама. По такій високотехнологічній продукції росія залежить від Європи більш ніж на 45%, від США – на 21%, від Китаю – на 11%. росія може спробувати замістити цей імпорт за рахунок внутрішнього виробництва, як це не без успіху відбулося з імпортозаміщенням у сільському господарстві. Але імпортозаміщення у сфері високотехнологічної продукції буде набагато важче досягти», – впевнений Високий представник ЄС.

За його словами, санкції на постачання напівпровідників, наприклад, мають прямий вплив на діяльність компаній з виробництва електронники, комп’ютерів, літаків, автомобілів та військового обладнання. У цій сфері, яка має очевидну важливість у зв’язку із війною проти України, санкції обмежують спроможність росії виробляти високоточні ракети, та обмежують їх застосування в Україні, як і знижують спроможності російських повітряних сил.

«Автобудівний сектор суттєво відчув на собі ефект санкцій. Майже всі іноземні виробники вирішили вийти з росії, тож виробництво протягом травня 2022 року впало на 97% у порівнянні з 2021 роком. На додаток, ті автомобілі, що все ще виробляються в росії, не матимуть подушок безпеки та автоматичних коробок передач», – зауважив Боррель.

Він наголосив, що обмеження росії у доступі до високих технологій тяжко уражає усю нафтодобувну галузь рф. Під ударом опинився також сектор авіаційних перевезень, оскільки близько 700 із 1100 цивільних літаків, що використовуються в росії, мають іноземне походження. Навіть літаки, вироблені в росії, значно залежать від технологій та матеріалів, що надходили від країн Заходу. Тяжкими руйнівними факторами для російської економіки є втрата доступу до світових фінансових ринків, до міжнародних дослідницьких мереж, а також «втеча мозку», коли тисячі висококваліфікованих професіоналів та вчених були вимушені виїхати з країни. Саме наукова, економічна та технологічна ізоляція росії завдаватиме їй найбільших втрат вже у середньостроковій перспективі.

«москва може стверджувати, що її відносини з багатьма іншими країнами продовжуються. Але в реальності санкції також уражають її торгівлю з країнами, які не беруть участь у санкціях, таких як Китай. Альтернатива, яку Китай пропонує для російської економіки, залишається дійсно обмеженою. Хоче Пекін намагається робити політичні жести на підтримку москви, – відмовляючись засудити вторгнення, або поширюючи російський наратив про загрози від НАТО, – він в цілому залишається доволі обережним стосовно допомоги для росії в обминанні санкцій. Хоча російський імпорт до Китаю зріс (за рахунок зростання енергетичного імпорту), китайський експорт в росію зменшився у пропорціях, які можна порівнювати із діями Заходу», – наголосив Високий представник ЄС.