Президент України Володимир Зеленський звільнив генпрокурорку Ірину Венедіктову та голову СБУ Івана Баканова із займаних ними посад.

Відповідні укази оприлюднені ввечері у неділю 17 липня, передає ChesnoNews.

Указом №500/2022 було звільнено Венедіктову. “Відповідно до частини другої статті 11 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” постановляю: Відсторонити ВЕНЕДІКТОВУ Ірину Валентинівну від посади Генерального прокурора” – йдеться в документі.

Указом №501/2022 Президент поклав виконання обов’язків Генерального прокурора на Олексія Симоненка.

Указом №499/2022 Президент усунув Баканова з посади глави СБУ. “Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV, усунути БАКАНОВА Івана Геннадійовича від виконання обов’язків Голови Служби безпеки України” – йдеться в документі.

Варто зазначити, що у статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України йдеться: “Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.”