Як правило, дієтологи не рекомендують їсти шоколад, оскільки в ньому міститься багато калорій, жиру та цукру. Проте вчені виявили, що натуральне какао має численні переваги для здоров’я. Але проблема шоколаду полягає в тому, що зазвичай він містить не тільки какао, але також цукор, олії та інші інгредієнти, які є шкідливими для організму. Тому найкориснішим типом шоколаду вчені визнають чорний. Нещодавно дослідники з Ісфаханського медичного університету в Ірані з’ясували, що темний шоколад може позитивно впливати на мозок при хронічному стресі.

Фахівці вивчили вплив різних дієт з використанням темного шоколаду на синапси у певній ділянці мозку щурів, відомої як область CA1 гіпокампу. Результати наукової роботи були опубліковані в журналі Nutritional Neuroscience.

Для свого експерименту вони взяли 35 щурів і поділили їх на п’ять груп. Гризуни зазнавали хронічного стресу ізоляції, але отримували темний шоколад при власному режимі харчування. Зокрема, одній групі давали лише шоколад (примусовий режим), іншій – шоколад із звичайним кормом, третій – обмежену кількість шоколаду, четверту шоколадом не годували, а п’ята була контрольною.

В результаті вчені виявили, що всі схеми харчування з темним шоколадом знижували як споживання їжі, так і масу тіла щурів. Однак найсильніший ефект спостерігався у групах із примусовим та обмеженим режимом харчування. За словами дослідників, регулярне вживання темного шоколаду звернуло негативний вплив хронічного стресу на синаптичну активність і пластичність області CA1 гіпокампа.