В Україні зафіксували новий підтип штаму “Омікрон”.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, передає ChesnoNews.

У повідомленні відомства йдеться: “Завдяки секвенуванню зразків вдалося виявити, що в Україні з’явився новий різновид штаму “Омікрон” – ВА.5. Наразі цей штам виявили у Чернівецькій області – 7 випадків”.

У МОЗ зазначили, що раніше в Україні було лише два різновиди штаму “Омікрон” – ВА.1 та ВА.2.

Як повідомляють у відомстві, новий тип було вперше виявлено у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого 2022 року. У МОЗ повідомили: “У травні цього року в Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 і ВА.5, які “викликають занепокоєння”. Станом на 17 липня підтип ВА.5 штаму “Омікрон” виявляють у більш ніж 75% зразків, відібраних у пацієнтів із Covid-19 у США та майже у 80% зразків у Великій Британії”.

Було помічено, що в середньому цей підтип поширюється в країнах Європи на 50% швидше, ніж підтип ВА.2, який поширювався цієї зими – відразу після первинного штаму “Омікрон”. Якщо порівнювати BA.5 з “основним” штамом “Омікрон” та ВА.2, то можна сказати, що цей вид ближче до останнього – він має лише чотири додаткові мутації. Фактично, це означає, що вірус може більше ухилятися від імунної відповіді.

Дані ВООЗ свідчать про те, що на тлі поширення ВА.5 у Європі стрімко збільшується кількість тяжких випадків та смертей. У МОЗ відзначили: “Водночас прямих доказів зв’язку між цими двома подіями поки що немає. Необхідні подальші дослідження, спрямовані на визначення тяжкості перебігу захворювання, спричиненого цим підтипом штаму “Омікрон”.

У відомстві додали, що бустерна доза збільшить рівень утворення антитіл, що нейтралізують, навіть проти цього підтипу вірусу. Також наголошується, що більшість доступних досліджень імунітету проти підтипу ВА.5 були проведені “в пробірці” та вимагають подальшого підтвердження. У МОЗ повідомили: “Водночас з досліджень клітинного імунітету відомо, що Т-клітини, утворені в тілі людини після трьох доз вакцини мРНК, зберігають свою ефективність проти штаму “Омікрон”. Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті”.