30 липня в Україні відзначають Всесвітній день протидії торгівлі людьми. У нинішньому світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини. Жертвою торгівлі може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.

Нажаль, проблема торгівлі людьми залишається актуальною для України і сьогодні. Через військову агресію росії жінки та діти нашої держави змушені покинути Україну та прямувати до сусідніх країн; чоловіки, що залишаються всередині країни, втрачають роботу і дохід; обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців та постраждалих від війни. Внаслідок цього виникає ще більший ризик торгівлі людьми.

Як не стати жертвою торгівлі людьми. Запам’ятайте і розкажіть своїм рідним та друзям про 5 правил безпеки!

1) Надавай документи лише офіційним особам, збережи їх електронні копії;
2) Повідомляй близьким про деталі поїздки;
3) Не віддавай нікому мобільний телефон;
4) Повідомляй рідним про місце перебування та роботи. Домовся про кодове слово, яке повідомить, що ти в небезпеці;
5) Приймай допомогу лише від офіційних організацій та перевірених осіб.

Дотримуйся цих правил та переконайся, що все безпечно. Захисти себе та рідних – проконсультуйся на гарячій лінії – 527 з мобільного в Україні.

Перелік організацій у Черкаській області, до яких можна звернутися за консультацією та допомогою:

  • Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації (структурний підрозділ облдержадміністрації, відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми). Контактний телефон: (0472) 63 85 96;
  • Відділ міграційної поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області. Контактний телефон: (068) 409 23 05;
  • Благодійна організація „100% життя Черкаси“. Контактний телефон: (063) 217 44 27.
  • Відповідні структурні підрозділи районних військових адміністрацій.