У другій половині 2022 року жителі нашої планети можуть побачити аж 5 зорепадів: знаменитий зорепад Персеїди, жовтневі Драконіди і Оріоніди, листопадові  Леоніди та зимовий зорепад Гемініди. Свої назви зорепади отримують від сузір’їв, до яких найближче розташовані.

Зорепади зазвичай відбуваються у конкретному місяці, коли Земля проходить точку перетину власної орбіти з орбітою метеорного потоку.  Маленькі крупинки пилу, які потрапляють в атмосферу Землі на величезній швидкості розпорошуються –  небо в такий момент пронизане яскравими стрілами – це явище і кличуть зорепадом.

  • Персеїди – з 22 липня по 24 серпня, пік – в ніч з 12 на 13 серпня.

Науковці прогнозують, що за одну годину можна побачити 160 яскравих зірок.  Найкраще спостерігати з 23:00 до 01:00.

  • Драконіди – з 7 по 12 жовтня.

Хоч цей зорепад не може похвалитись такою інтенсивністю, як попередник, усе-таки можна побачити яскраві спалахи. Найкраще дивитись з 20:00-21:00 подалі від вогнів міста, на природі.

  • Оріоніди – з 2 жовтня по 7 листопада, пік – 21 жовтня перед світанком.

Інтенсивність цього зорепаду теж доволі слабка – 10 – 20 метеоритів на годину.

  • Леоніди – у ніч з 16 на 17 листопада.

Примітно, що цей зорепад є кольоровим – великі спалахи будуть жовтими і помаранчевими, а ті, що менше – зеленими. Найкращий час, аби помилуватись астрономічним явищем – перед світанком, дивитися слід на схід.

  • Гемініди – період видимості триває з 4 по 17 грудня, а пік активності — 13 грудня.

Це буде один із найяскравіших метеоритних потоків у році – за годину можна побачити більше 50 спалахів оранжевого кольору. Місце, звідки вилітають метеори (радіант потоку), знаходиться у сузір’ї Близнюків поблизу Кастора.