Статус внутрішньо переміщеної особи можна отримати без реєстрації місця проживання на тимчасово окупованих територіях України. Це можна зробити після евакуації у разі наявності документів, які підтверджують факт проживання на даній території.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи людина має звернутися до структурного підрозділу соціального захисту населення та надати докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, котрі це переміщення спричинили», – розповідає заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова. – Тобто, якщо громадянин не був зареєстрований в населеному пункті, де проходять бойові дії, але він там навчався, працював, служив, мав нерухоме майно, орендував житло тощо та може підтвердити це відповідними документами, він має право отримати статус ВПО».

Як пояснює Катерина Бінусова, такими доказами можуть бути:

– військовий квиток з відомостями про проходження військової служби;
– трудова книжка із записами про трудову діяльність;
– документ, що підтверджує право власності на рухоме та нерухоме майно;
– cвідоцтво про базову загальну середню освіту;
– атестат про повну загальну середню освіту;
– документ про професійно-технічну освіту;
– документ про вищу освіту (науковий ступінь);
– довідка з місця навчання;
– договір оренди житла;
– рішення про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування;
– медичні документи;
– фотографії, відеозаписи тощо.

У Черкасах для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи звертатися у Департамент соціальної політики за адресою: бул. Шевченка, 307. У період воєнного стану прийом ведеться за попереднім записом телефонами: 095 200 16 45, 067 509 50 26, 093 296 54 58.