Медики Черкаського обласного онкологічного диспансеру провели першу операцію з пересадки кісткового мозку від донора, сумісного на 50 відсотків. Орган пересаджували від доньки пацієнтки, для якої це була єдина надія на життя, розповів лікар-гематолог Дмитро Гамов.

Про це повідомляє Суспільне.

Успішну операцію зробили місяць тому, а сьогодні пацієнтку вже готують до виписки. За цей час пані Юлія дуже скучила за рідними, адже могла спілкуватися з ними лише телефоном.

– Всіх обійму, я за всіма скучила, не бачилися понад місяць. Та і загалом я практично рік по лікарнях, за всіма сумую, – зазначила вона.

Лікар-гематолог Дмитро Гамов зауважив: найкраще, коли донор повністю сумісний. Але коли виникла необхідність у пересадці кісткового мозку, такого не знайшлося. Тому аби врятувати пацієнтку, вирішили проводити унікальну для Черкас операцію.

– До трансплантації вона отримувала вже другу лінію терапії і не було часу чекати, щоб з’явився той донор. До того часу, поки його чекали, могла настати прогресія, – пояснив медик.

Дитяча лікарка-гематологиня Ольга Дащаковська розповіла: це вперше у Черкасах проводили забір кісткового мозку.

– До цього моменту всі трансплантації проводили з периферичними стовбуровими клітинами, – пояснила вона.

Завідувачка установи Олена Лук’янець зауважила, що трансплантації кісткового мозку у Черкаському обласному онкодиспансері Черкаської обласної ради проводять понад рік. Відтоді це вже восьма процедура, але перша від напівсумісного донора.

– Ми зараз отримуємо практичний досвід, а далі будемо робити самотужки цю процедуру. Загалом ми прагнемо стати одним із гематологічних центрів України, де будуть робити на потоці алогенну трансплантацію кісткового мозку та клітин периферичної крові, – пояснила Лук’янець і додала, що таких закладів в Україні не багато.