Топонімічна комісія визначила більше 120 черкаських вулиць, провулків та алей, яким можуть дати нові назви. Згідно із розпорядженням міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, від 20 липня в місті триває громадське обговорення перейменування черкаських топонімів.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Як відбувається цей процес – розповідає заступник начальника управління інформаційної політики Олексій Дубовий.

Містяни можуть подати свої пропозиції впродовж двох місяців: до 23 вересня. Нині, у зв’язку з воєнним станом, громадське обговорення проходить шляхом електронної консультації та в письмовій формі. Топонімічна комісія приймає листи через канцелярію чи відділ звернень міської ради або ж на електронну адресу.

«Станом на сьогодні на ім’я міського голови Анатолія Бондаренка та ім’я голови топонімічної комісії Сергія Тищенка надійшло 14 листів-звернень з пропозиціями містян про перейменування, – інформує Олексій Дубовий. – Деякі з них ми відправили на доопрацювання через відсутність належного обґрунтування пропозиції або помилки в її оформленні».

До 7 жовтня, за словами Олексія Дубового, комісія підготує звіт про проведення громадського обговорення. У ньому зафіксують всі пропозиції та оприлюднять його на сайті Черкаської міської ради.

Громадське обговорення є другим етапом процесу перейменування топонімів Черкас. Його процедура передбачена Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Остаточні рішення про перейменування вулиць розглянуть на сесії Черкаської міської ради.

«Процедура досить тривала в часі. Звісно, хотілося би пришвидшити процес, але ми зобов’язані дотримуватися абсолютно всіх норм законодавства, – пояснює Олексій Дубовий. – Загалом це наймасштабніше перейменування за останні 6 років: понад 120 вулиць, провулків, узвозів, алей міста пропонується переназвати чи найменувати нові вулиці Черкас».

Уперше масштабне перейменування відбулося 2016 року після прийняття Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Тоді нові назви вулиць і провулків міста були затверджені рішеннями Черкаської міської ради, розпорядженнями міського голови Черкас та голови обласної державної адміністрації.

«Нинішня війна пришвидшила процес «дерусифікації» та «деімперіалізації». І зараз ми маємо шанс відновити історичну справедливість, назвавши замість діячів російської культури чи науки, котрі прославляли радянський режим чи росію, іменами незаслужено забутих чи спеціально замовчуваних українців, – коментує Олексій Дубовий. – За даними Інституту національної пам’яті лише у період 20-30-х років ХХ століття в Україні було репресовано чи вислано більше 30 000(!) видатних діячів культури, науки, громадських активістів і патріотів. На жаль, імена більшості з них потім десятиліттями свідомо замовчувалися чи нівелювалися».

Ознайомитися з переліком об’єктів топоніміки міста, яким пропонують дати нові назви, можна за посиланням – http://chmr.gov.ua/_upload/Pereymenuvannya_hromadske_obhovorennya.pdf.

Пропозиції чи зауваження можна подати до 23 вересня 2022 року у відділ підтримки громадянського суспільства за адресою: м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 36, каб. 701; тел. 33-12-43 або ж через електронну пошту e-mail: vpgs-ck.ua@ukr.net.

Пропозиції (зауваження) подаються із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, з обґрунтуванням поданих пропозицій (зауважень).