Навіть у непростих умовах воєнного часу черкаський міський зоологічний парк «Рошен» працює і розвивається. На 4 гектарах зеленої зони парку утримуються 2 тисячі видів тварин. Майже 400 відвідувачів щобудня і до 1 000 у вихідні приходять сюди відпочити й поспілкуватися зі світом живої природи. Рік тому за якістю експозицій, результатами розмноження тварин, участю в науково-дослідних, природоохоронних і просвітницьких програмах Черкаський зоопарк увійшов до 15 найкращих урбаністичних проєктів України.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Черкаський міський зоопарк був створений 1979 року на базі зоологічного куточка станції юних натуралістів. 2009 року за підтримки міської влади Черкас почали втілювати нову концепцію розвитку зоопарку: розширення території, створення комфортних умов для тварин та розвиток колекції.

А 2016 року, завдяки угоді про співпрацю між Черкаською міською радою та корпорацією «Рошен», було розпочато масштабну реконструкцію експозицій та інфраструктури підприємства.

Окрасою оновленого зоопарку стали два нових комплекси: для хижих тварин «Земля ведмедів і вовків» та для копитних тварин «Олені й зубри». Тут одними з перших в Україні реалізували принцип «зануреної експозиції», коли завдяки системі пандусів та мостів з різних ракурсів можна спостерігати за тваринами й птахами, для життя яких створено умови, максимально наближені до природних.

«Родзинка черкаського зоопарку – це нові експозиції та домашня, спокійна атмосфера», – переконаний директор черкаського зоологічного парку «Рошен» Євген Ван.

За словами Євгена Вана, оскільки Черкаси стали місцем постійного прихистку для більш як 25 тисяч внутрішньо переміщених осіб, для них та для осіб з інвалідністю зоопарк проводить безкоштовно екскурсії.

«Зараз відвідувачів удвічі мене, аніж у цей же період минулого року, – говорить Євген Ван. – Але завдяки підтримці міської влади маємо повне фінансування, заплановане на поточний рік. Ще частину коштів отримуємо за рахунок відвідувачів».

Євген Леонідович розповідає, що попри воєнний стан, вони намагаються підтримувати зоопарк в належному стані й навіть розвиватися. Зокрема, завершили роботи над струмком, вода в якому з’єднує частини експозиції, доочищується у фільтраційній станції, витікає в озеро і створює додаткову зону фото й релаксації. Взагалі на території зоопарку намагаються максимально зберегти зелені насадження й природний камінь, дотримуватися еко-стилю.

З початку повномасштабної війни черкаський зоопарк прихистив і майже 60 тварин-переселенців, для яких тепер готують додаткові вольєри. Також планують створити експозицію для травмованих тварин, котрих приносять люди.

На післявоєнний час залишаються плани розширення експозиції «Мадагаскар», побудова експозиції для приматів Нового світу. Чекає втілення й унікальний проект зі створення авіарію – зони птахів, які вільно літають у величезному вольєрі, а відвідувачі «занурюються» в цю атмосферу і спостерігають.

«Тепер зоопарк готується до зими, – розповідає Євген Ван. – Ми на цілий рік заготували сіно, зернові культури, із золотоніського комбінату отримуємо м’ясні продукти. Рибу поки що намагаємося закуповувати власними силами. Методом глибокої заморозки заготовляємо на зиму фрукти й овочі».

Аби забезпечити повноцінне годування тварин взимку та опалення вольєрів, закупити приладдя для догляду за тваринами й територією зоопарку, адміністрація звернулася до містян і співвітчизників за кордоном з проханням, за можливості, перераховувати кошти на ці потреби.

З цією ж метою планують запровадити онлайн квиток. Людина, яка мешкає навіть в іншій країні, зможе замовити квиток у зоопарк на будь-який зручний час, а працівники закладу матимуть кошти для утримання звірів холодної пори року.

У Черкаському зоопарку діє програма опіки над тваринами, тож кожен містянин може стати причетним до їхнього збереження й захисту природи.

«Зараз ми закінчили роботу над створенням Асоціації зоопарків України, яка дозволить ефективніше працювати в умовах війни і планувати подальший розвиток галузі, – говорить директор Черкаського зоопарку. – Намагаємося підтримувати й своїх колег із півдня та сходу країни».

«У вас чудовий зоопарк: зелений, затишний, – говорить переселенець із Миколаєва Анатолій Панченко, – Миколаївський та Одеський теж дуже гарні, але зовсім інші за стилем».

«Я ходила в цей зоопарк ще дитиною, а тепер тут працюю, – розповідає черкащанка Віра Старкова. – Звичайно, в жодне порівняння не йде колишній зоопарк із нинішнім. Директор тут на своєму місці. Чітко організована робота кожного сектору, доброзичливий і професійний колектив. До наших фахівців ідуть люди з усього міста, приносять сов, голубів, лелек, інших тварин, просять консультації та допомоги. Я чую масу позитивних відгуків відвідувачів і працюю тут із задоволенням».

«Тут особлива енергетика, – переконана переселенка Лариса Фірсова, яка 2 місяці тому працевлаштувалася в зоопарк білетним контролером. – Заходиш сюди – і потрапляєш у світ добра. Я навіть після роботи не хочу звідси йти: сідаю край струмка, прогулююся біля вольерів з лемурами й тигром. Мені Черкаси дуже сподобалися своїм затишком і зеленими зонами. А зоопарк – взагалі диво. От треба ж мені було потрапити саме сюди – і зрозуміти, що є рай на землі».

Довідково: Адреса Черкаського міського зоологічного парку “Рошен” вул. Смілянська, 132 (парк 30-річчя Перемоги). Графік роботи: щоденно з 9.00 до 19.00. +380 67 537 5499.