Психологи кажуть, якщо з людиною трапилось емоційне оніміння – відключення емоцій і почуттів у відповідь на травматичну подію, гострий або/і хронічний стрес, це так психіка намагається захиститись від надтяжкого навантаження. Ускладнюється емоційне оніміння відчуттям «внутрішньої порожнечі», власної ненормальності.

На сторінці uaheaith в Instagram опублікували поради фахівців, які розповідають, як діяти при такому стані, передає ChesnoNews.

Психологи пояснюють, що найголовніше в цій ситуації пам’ятати, що будь-які реакції на ненормальну ситуацію війни є нормальними.

Говоріть про цей стан

Може здаватися, що ніби говорити немає про що, бо я ж нічого не відчуваю. Але спробуйте розділити це відчуття з близькою людиною. Ви здивуєтеся, але багато хто вас зрозуміє.

Рухайтеся

Неймовірно цілющим в таких справах є спорт. Його біохімія направду магічна і допомагає відновлюватись психіці.

Рутина

Майже в кожному психологічному пості про війну є щось про рутину. Так, вона дійсно рятує. Дотримуйся режиму дня, спробуй планувати щось цікаве і радісне на день. Робіть це, навіть якщо поки не відчуваєте емоційного відгуку.

Смійтеся

Через гумор ми звільняємо напругу. Чим гучніший сміх, тим швидше ми відновимось. Жарти роблять страшне смішним і малюсіньким.

Потурбуйтесь про сон

Витисніть зі своїх обставин максимум і спіть.

Спогади

Спробуйте пригадувати приємні моменти життя – погортайте свою Instagram за 2018 рік, дитячі фото, миті з друзями, романтичні моменти.

Знайдіть допомогу

Важливо зрозуміти, з чим саме пов’язаний цей стан емоційного оніміння (захист психіки, емоційне вигорання, симптом депресії, побічна дія ПТСР), тому якщо маєте можливість – поговоріть з психологом, який за потреби визначить подальші дії.