Covid-19: види штампів та вберегти себе. Та як хвороба вплинула на поведінку українців? Чи стали вони більш дбайливо ставитись до свого здоров’я.

Коронавірус повертається до Черкас: чим небезпечні нові штами хвороби та як від них вберегтися?

На початку 2020 року світ сколихнула пандемія коронавірусної хвороби, яка була викликана геномом вірусу SARS-CoV-2. З того часу вірус пройшов чимало мутацій, а всі люди мимоволі почали вивчати грецький алфавіт: “альфа”, ”бета”, ”дельта”, ”омікрон”. А найгірше те, що експерти в один голос твердять, що кінець даної недуги ще не близько. 

Які штами Covid-19 вже є в Україні та як їх визначають?

Світова пандемія Covid-19 змінила звичайне людське життя раз і назавжди. Вона навчила людей бути більш гнучкими та “універсальними”. Більшість працівників почали працювати дистанційно, а безробітні навчились шукати роботу онлайн. Розваги українців також змінились. Якщо раніше люди любили зустрічатись у кафе чи ресторанах великими компаніями, то тепер вони більше часу проводять вдома перед телевізором чи граючи в ігрові автомати. Жителі Черкас, зокрема, набагато рідше стали відвідувати кінотеатри, театри, різні виставки та презентації. 

Covid-19 змусив людей більш дбайливо ставитися до власного самопочуття. Сімейні лікарі твердять, що їхні пацієнти почали частіше звертатися за допомогою навіть якщо у них виникали незначні прояви хвороби. Найбільш точний діагноз хворому сьогодні може поставити ПЛР-тест. Завдяки такому тестуванню можна не лише виявити є в організмі людини збудники коронавірусу чи немає, але й визначити який саме штам вони викликають. Найпоширенішими в Україні та Черкасах зокрема є такі види Covid-19:

  • Alpha;
  • Beta;
  • Gamma;
  • Delta та Omicron.

Чому важливо вчасно визначати мутації коронавірусу та як запобігти появі нових штамів?

Мутація вірусу відбувається безпосередньо в людському організмі. Поки організм бореться зі збудниками хвороби, вони стають сильнішими та більш стійкими. Якщо імунітет людини не справляється з вірусом, виникає новий штам, який передається від хворої людини до здорової.

Мутуючи вірус стає більш стійким та сильним, тому знищити його стає важче. Нові штами мають геть інші властивості, які раніше не вивчались та не досліджувались. Через це вони можуть викликати важкі прояви хвороби та непередбачувані наслідки. Якщо пацієнту вчасно поставити правильний діагноз, то лікування буде швидким та ефективним. Ось чому вкрай важливо досліджувати нові мутації Covid-19 та вчитися з ними боротися.

Найбільш ефективним способом боротьби із Covid-19 на сьогодні є вакцинація.