Використовуючи спостереження з супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), підтверджені наземними телескопами, міжнародна група під керівництвом Монреальського університету оголосила про відкриття «суперземлі» – планети, яка потенційно є кам’янистою, як наша, але більша. Вона обертається навколо зірки – червоного карлика, приблизно за 100 світлових років від нас. Подальше дослідження може пролити світло на інтригуючу можливість, адже планета може бути «водним світом».

Приблизно на 70% більша за Землю та приблизно в п’ять разів масивніша, планета має щільність, що може відповідати наявності дуже глибокого океану. Але буде потрібно більше подальших спостережень. Планета також може бути величезною скелею з невеликою кількістю атмосфери або без неї. Це може бути навіть кам’яниста планета з атмосферою водню та гелію.

Ймовірний світ океану

Якби було показано, що TOI-1452 b є океанським світом, цей океан міг би бути досить глибоким. Хоча поверхня Землі на 70% складається з води, наше блакитне море становить менше 1% маси Землі. Одне моделювання TOI-1452 b, створене фахівцями з комп’ютерного моделювання в групі відкриття, показало, що вода може становити до 30% її маси. Цю частку можна порівняти з водянистими супутниками в нашій Сонячній системі – Ганімедом і Каллісто Юпітера, або Титаном і Енцеладом Сатурна – які, як вважають, приховують глибокі океани під оболонками льоду.

TOI-1452 b робить повний оборот навколо своєї зірки кожні 11 днів – це «рік» на TOI-1452 b. Але оскільки червоний карлик менший і холодніший за наше Сонце, планета отримує таку ж кількість світла від своєї зірки, що й Венера від нашого Сонця. Рідка вода може існувати на поверхні планети, незважаючи на її близьку орбіту. Зірка, до речі, одна з пари. Її гравітаційний партнер також є червоним карликом, орбіта якого, за оцінками, становить 1400 років.

Вебб допоможе

Планета TOI-1452 b, здається, ідеально підходить для подальших досліджень космічним телескопом Джеймса Вебба, який зараз здійснює наукові спостереження зі свого місця приблизно за 1,6 мільйона кілометрів від Землі.

Відстань планети в 100 світлових років, в астрономічних термінах, досить близька. Її відносно яскрава зірка повинна дозволити Веббу зафіксувати спектр зіркового світла, що просвічує її атмосферу, свого роду відбиток атмосферних компонентів. Вона також з’являється в тій частині неба, у сузір’ї Дракона, яку Вебб може спостерігати майже будь-якої пори року. Дослідники з команди відкриття кажуть, що вони намагатимуться запланувати час на Веббі, щоб ближче таємницю такої далекої й водночас близької за космічними мірками суперземлі.