Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко разом із першою заступницею начальника обласної військової адміністрації Наталією Кравченко взяв участь у зустрічі із вимушеними переселенцями, які нині проживають у нашому місті.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Мета зустрічі – допомогти цим людям адаптуватися в нових умовах. Обговорили найнагальніші проблеми, із якими зіштовхнулися переселенці. Передовсім, це житло й робота, влаштування дітей у садочки та школи, соціальний захист.

Зустріч відбулася з ініціативи та на запрошення народного депутата України Олега Арсенюка. Також взяли участь народні депутати України Максим Ткаченко та Сергій Козир, представники структурних підрозділів Черкаської міської ради і обласної військової адміністрації.

Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко відзначив, що з початку активних бойових дій у Черкасах знайшли прихисток майже 50 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

«Зараз у Черкасах проживають приблизно 330 тисяч людей, – говорить Анатолій Васильович. – Але ми готові й надалі приймати стільки внутрішньо переміщених осіб, скільки потрібно. І докладати всіх зусиль, аби вони почувалися як вдома, бо це жителі нашої країни. І основне наше завдання сьогодні – бути об’єднаними, підтримувати Головнокомандувача й разом рухатися в одному напрямку, до перемоги. Бо війна – одна для всіх, незалежно від того, на якій території живеш. Потрібно докласти всіх зусиль, аби здолати окупанта».

Очільник міста поінформував присутніх, що з перших днів війни в місті функціонує й допомагає переселенцям адаптуватися на новому місті Гуманітарний центр ЧМР.

Для вирішення найболючішого питання – забезпечення житлом – міська влада веде перемовини із Кабінетом Міністрів про будівництво мікрорайону для переселенців на території міського полігону, де би змогли оселитися близько 30 000 людей. Наразі планується переобладнати кілька будівель для облаштування в них тимчасового житла.

Під час зустрічі Анатолій Бондаренко та представники структурних підрозділів міської влади відповіли на питання людей про порядок соціальних виплат і пільги, медичне забезпечення, особливості початку нового навчального року, розробку і впровадження картки містянина, забезпечення міста теплом під час майбутнього опалювального сезону. Дав доручення керівникам підрозділів максимально оперативно допомогти вирішити проблеми, з якими внутрішньо переміщені особи зіткнулися в Черкасах.

«У Черкасах працює дійсно народний мер, роботу якого видно, – відзначив засновник БФ «За Луганщину» Максим Ткаченко, який теж 2014 змушений був виїхати з рідного міста. – Тому сподіваюся на подальшу плідну співпрацю, аби ми разом могли допомагати людям, які через війну в Україні змушені починати життя заново. Зокрема, наш фонд висловив бажання провести в Черкасах спеціальний форум для переселенців, аби допомогти цим людям знайти роботу, зорієнтуватися, як жити далі в нових умовах».

У межах зустрічі внутрішньо переміщені особи долучилися до облагородження алеї в парку «Сосновий бір», де пізніше планують висадити дерева. У такий спосіб вони висловили свою вдячність Черкасам за теплий прийом.

«Дякуємо міській владі та «Дирекції Парків» за чистоту міста й допомогу в створенні майбутньої алеї, – відзначив один зі співзасновників акції, народний депутат Олег Арсенюк. – А в кінці вересня плануємо провести тут ще одну акцію разом із переселенцями і висадити молоді дерева. Ми відкриті до співпраці й охоче будемо вирішувати проблеми і черкасців, і внутрішньо переміщених осіб».

“Я міського голову Черкас часто бачу по телевізору і читаю його дописи у соціальних мережах, спостерігаю, як він переймається проблемами людей, – говорить пані Надія із Северодонецька. – А сьогодні задоволена тим, що могла поставити йому питання особисто. Крім того, приємно було попрацювати на свіжому повітрі в парку, поспілкуватися з іншими, причому знати, що залишу добру згадку про себе в місті, яке мене прихистило».

Наприкінці зустрічі внутрішньо переміщені особи отримали від БФ «За Луганщину» набори продовольства і могли посмакувати кашею на території розважального комплексу «Бочка».