Канадські вчені виявили шість генів, впливаючи на які можна вилікувати аносмію – втрату нюху, викликану COVID-19. Методів боротьби з цим порушенням, яке стало одним із найпоширеніших проявів коронавірусної інфекції, все ще немає.

Для корекції роботи кожного із знайдених генів окремо медикаменти вже є, тому досить швидко можна розробити препарат на їх основі.

“Відкриття нових способів терапії аносмії та їх впровадження в клінічну практику може зайняти десятиліття, а використання терапевтичної мішені, для впливу на яку вже є перевірені ліки, може помітно скоротити цей термін”, – зазначили вчені у статті з результатами своєї роботи.

Для медицини важливі способи лікування аносмії після COVID-19, оскільки терапії «нюховими тренуваннями» та вітамінами може не вистачати, зазначила лікар-невролог «Гута Клінік» Олександра Толстеньова. Втрата нюху – супутній симптом хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера, деменції, наслідків черепно-мозкових травм, пухлин, зазначила експерт. Тому запропонований спосіб відкриває нові можливості у терапії та цих станів.

«За методом на білки-мішені велике майбутнє. Такий підхід вже успішно використовується у таргетній терапії при онкології. І я впевнена, ми скоро отримаємо ефективні нові ліки від аносмії», – сказала Толстеньова.