Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до правил оформлення субсидій. Заяву на допомогу можна буде подати не лише до органів соцзахисту за місцем реєстрації, а й через онлайн-систему Пенсійного фонду.

Як йдеться у повідомленні Мінсоцу, це дозволить подавати заяви тим, хто змушений був переміститися до інших регіонів через війну.

За чинними правилами для отримання субсидії на нову адресу потрібно повідомити про це той орган соцзахисту, який прикріплений за старою адресою (а деякі з цих установ розташовані на окупованій території), а вже опісля заново оформляти субсидію. Стара процедура могла тривати тижні.

“Тому, аби захистити право громадян отримувати такі виплати, Міністерство соціальної політики пропонує здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України. Використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці”, – зазначають у відомстві.

Це також дозволить автоматизувати процеси нарахування та виплати пільг і житлових субсидій, а головне – не втрачати дані громадян, що дають підстави для отримання житлових субсидій і пільг, як це, на жаль, відбувалось, з раніше окупованими територіями.

Документи зберігатимуться в електронній формі, що забезпечить захист інформації, максимальну інформаційну взаємодію з держреєстром пошкодженого та знищеного майна та з іншими державними реєстрами.