Працівники КП «Дирекція парків» докладають можлививх зусиль у боротьбі із амброзією – рослиною-алергеном, від якої страждають багато людей. За інформацією підприємства, в черкаських парках і скверах вони використовують всі доступні методи боротьби: виривання, косіння та агрохімічне знищення амброзії.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

КП «Дирекція парків» обслуговує понад 198 гектарів площ. І хоча для боротьби з амброзією вони використовують різні методи, однак поки що найнадійнішим є механічний спосіб видалення – скошування рослини. Причому з липня до кінця вересня деякі об’єкти їхні працівники викошують від 3-х до 5-ти разів.

Найбільшу увагу приділяють паркам «Сосновий бір», «Хіміків», «Перемоги» а також паркам-пам’яткам садово-паркового мистецтва місцевого значення: «Соснівський», «Парк обласної лікарні», «Спортивний», «Лісова пісня».

Місця, де амброзія росте менше, ніж на 5 гектарах, робітники підприємства видаляють із коренем, аби повністю винищити і попередити розповсюдження насіння.
Одночасно на цих територіях проводять озеленення садово-парковими культурами, травами, злаковими декоративними рослинами, висаджують газони, щоби не дати можливість агресивній амброзії поширюватися далі.

Заступник директора КП «Дирекція парків» Сергій Ткаченко пояснює, що частина парків і скверів Черкас належать до об’єктів природно-заповідного фонду, тому там не можна використовувати гербіциди. Використання хімічних препаратів та гербіцидів заборонене й поблизу шкіл, садочків, місць проживання людей.

«Обробці агрохімічним методом підлягають ділянки, віддалені від пішохідних доріжок, дитячих майданчиків, атракціонів та місця, де неможливе викошування, – каже Сергій Ткаченко. – Наші працівники при цьому користуються безпечними препаратами, придатними до застосування на об’єктах природно-заповідного фонду в межах міста. Однак ці препарати мають низьку ефективність. Через це найкращим способом боротьби з амброзією залишається все ж таки механічний: або викошувати, або видаляти з коренем. Причому зрізати не вище 2-3 сантиметрів від землі. Інакше стебло починає галузитися і дає суцвіття, як у дорослої рослини, з таким же агресивним насінням».

«Взагалі боротися з рослиною непросто, адже вона досягає 180 см заввишки й продукує близько сорока тисяч насінин, які можуть проростати навіть не дозрівши», – переконаний директор КП «Дирекція парків» Геннадій Шевченко. – До речі, на останньому засіданні сесії Черкаської міської ради депутати підтримали петицію містян про боротьбу з амброзією в Черкасах. А наше підприємство закликає всіх містян, заклади, установи та підприємства знищувати амброзію на прилеглих територіях, бо лише комплексна боротьба є найбільш ефективною».