Під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» містян запрошують приєднатися до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з мільйонами учасників із майже 200 країн світу. Мета акції – формувати правильне поводження з відходами та об’єднати зусилля заради екологічного майбутнього.

Поряд із традиційним упорядкуванням довкілля, цього разу людям пропонують цифрове прибирання, оскільки проблема цифрових відходів на планеті стає дедалі актуальнішою.

За даними Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine», під час надсилання мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів. А таких листів щороку надсилається у світі близько 62 трильйонів.

Натомість вчасне видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, електронних та інтернет-ресурсів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.

Щоденні екозвички, які заощаджують використання електроенергії, зменшують викиди парникових газів та дозволяють економити кожній родині.

«Видаляючи непотрібні файли, програми, спам-листи, засмічені хмарні сховища, фотографії та відео, ми не просто зберігаємо величезну кількість CO2, але й подовжуємо термін служби наших гаджетів, контролюємо наше життя, формуємо нові цифрові звички. Тому зробімо Україну чистою разом і дихаємо вільніше!», – закликає лідерка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Тим, хто вирішив узяти участь у цифровому прибиранні, еко-активісти рекомендують:

1. Почистити свої гаджети, компьютери від кешів, спам-листів, непотрібних дубльованих фото, відео та відписатися від непотрібних розсилок в електронній пошті.
2. Занести ваші результати прибирання до 25 вересня за посиланням http://letsdoitukraine.org/digitalcleanup.

Підсумки акції буде підбито 22 квітня у Всесвітній день прибирання.

Надалі організатори рекомендують людям зберігати файли в «хмарі» в одному місці, аби не зберігати один і той же файл на кожному комп’ютері. Також обмежувати, наскільки це можливо, свій час перебування в соціальних мережах.

Приєднатися до цифрового прибирання та надихнути інших на створення чистішого цифрового світу можна на сайті www.letsdoitukraine.org/digitalcleanup.

Також учасникам радять публікувати в соціальних мережах скрін сховища пам’яті до та після цифрового очищення з хештегами #worldcleanupday #цифровеприбирання #letsdoitukraine.

Більше на сайті www.letsdoitukraine.org.

Довідково:

Організатори акції: Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» та Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World».

Організаційне сприяння: Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.