Україна досягла значного прогресу у переговорах зі Сполученими Штатами Америки щодо постачання винищувачів F-16, систем протиповітряної оборони Patriot та безпілотників Gray Eagle. Водночас Київ перестав публічно вимагати у США це озброєння.

Про це повідомляє американське видання Politico із посиланням на власні джерела, передає ChesnoNews.

“За лаштунками не припиняється пошук зброї, яка могла б змінити хід війни. Останніми тижнями відбувся перехід від гучних закликів щодо постачання систем протиповітряної оборони та літаків до тихіших переговорів”, – йдеться у повідомленні.

Обговорення питання про ППО Patriot наразі перебуває на ранній стадії в Міноборони США. Звісно, остаточне рішення ухвалюватиме американський президент Джо Байден.

“Той факт, що офіційні особи говорять про таку можливість, є серйозним зрушенням порівняно з весною поточного року”, – пише видання.

Однією з перешкод для позитивного рішення щодо Patriot є нестача цих систем, адже вони задіяні в країнах-союзницях США у Європі, на Близькому Сході та в Тихоокеанському регіоні.

Пентагон уклав контракт на $182 млн із Raytheon Technologies на виробництво пересувного зенітного ракетного комплексу NASAMS для України.

“Якщо план буде реалізовано, цілком імовірно, що США підпишуть контракт із Raytheon на створення додаткових систем ППО, щоб не передавати батареї Patriot із запасів США”, – переконані джерела.